Belföld

„Fontos lépést” tett Magyarország az uniós milliárdokért

rtl.hurtl.hu

2022. november 11. 17:35

De ez nem a tárgyalások lezárását jelenti – hangsúlyozta a Reutersnek nyilatkozó tisztviselő.

A brit Reuters hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő szerint Magyarország jelentős lépést tett afelé, hogy lehívhassa azt a hatmilliárd eurónyi (mintegy 2428 milliárd forint) forrást az EU helyreállítási alapjából, amit jogállamisági viták miatt fagyasztottak be.

Mint a tisztviselő mondta, nem a tárgyalások lezárását jelenti, de fontos előrelépés, hogy a magyar kormány elfogadta az Európai Bizottság feltételeit az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. Ezek között említette, hogy a Kúria nem avatkozhat bele a magyar bírák azon jogába, hogy az Európai Unió Bíróságával konzultáljanak.

A Reuters értesüléseit a magyar kormány nem kommentálta, ugyanakkor a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón úgy fogalmazott, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatban megfogalmazott elvárások teljesítésével az utolsó akadály is elhárul a helyreállítási alap forrásainak lehívása elől.

Érdekes adalék, hogy a Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormány az elvárásokat alaptalannak tartja, de megteszi a kért intézkedéseket, míg Navracsics Tibor pénteken az RTL Híradónak azt mondta, azért is vállalták a feltételek teljesítését, mert meg vannak győződve arról, hogy „ez jó irány”.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Belföld#helyreállítási alap#uniós forrás#igazságszolgáltatás

Címlapról ajánljuk