Belföld

Orbán Viktor a Karmelitában fogadta az amerikai politológust, aki szerint a Nyugat felelős az ukrajnai háborúért

rtl.hurtl.hu

2022. november 8. 9:59

John Mearsheimer amerikai politológus professzor látogatta meg a magyar miniszterelnököt.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta John Mearsheimer világhírű amerikai politológus professzort – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A kötetlen beszélgetésen, melyen részt vett Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is, 

elsősorban az ukrajnai háború okairól, előzményeiről és lehetséges kimeneteleiről volt szó. 

Egyetértettek abban, hogy az ukrajnai háború az elmúlt évtizedek legveszélyesebb konfliktusa, amelyet mielőbb le kell zárni – ismertette Havasi Bertalan, aki „korunk egyik legmeghatározóbb és legrealistább” nemzetközi kapcsolatok-szakértőjeként jellemezte a politológust. 

John Mearsheimer a Qubit cikke szerint az offenzív realizmus elméletének kidolgozója, politológus és a nemzetközi kapcsolatok szakértője, a Chicagói Egyetem professzora. 

Elméletét sok kritika érte: az offenzív realizmus szerint az államok természetes állapota a versengés és a konfliktus, mert a hatalom maximalizálására törekednek, elsősorban a maguk érdekeit nézik, és emiatt tartanak a többi államtól, ezért a nemzetközi kapcsolatok folyton változó világában logikus és törvényszerű, ha a maguk biztonságára törekednek – akár a béke felborításának árán is.

Szerinte várható volt, hogy Oroszország megtámadja az atomfegyver nélkül maradt Ukrajnát (ahogy ezt már 1994-ben megjósolta; a nukleáris leszerelés 1996-ban ért véget), ahogyan az is, hogy Oroszország nem fogja eltűrni, hogy Ukrajna csatlakozzon a NATO-hoz, de még azt sem, hogy a Nyugattal kacérkodjon.

Ugyanígy nem tetszik Oroszországnak az sem, hogy a nyugati hadi szövetség mellett Ukrajna gazdaságilag is kikerüljön az ország gravitációs mezejéből, és az Európai Unióhoz közelítsen, és nem érdeke az sem, hogy csökkenjen az a gazdasági függőség, ami Ukrajnát Oroszországhoz köti. 

Más felfogások szerint az is szerepet játszott a háború kitörésében, hogy Vlagyimir Putyin még most érezte elég erősnek Oroszországot ahhoz, hogy nagyhatalmi vágyait teljesíteni tudja.

Nyitókép: Benko Vivien Cher/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#ukrajna#orosz-ukrán háború#orbán viktor#John Mearsheimer

Címlapról ajánljuk