Belföld

Zsákszámra viszik a ruhát, sokan szeméttel fűtenek egy somogyi településen

rtl.hurtl.hu

2022. október 19. 12:02

Napközben gyakran nem lehet kiteregetni és szellőztetni sem.

Tűzifa helyett gyakran műanyag, ruha és cipő kerül a kályhákba a mélyszegénységben élő somogyi családoknál, amivel jelentősen szennyezik a környezetet. Vannak települések, ahol ez évről évre visszatérő probléma, írta meg a Sonline. A fűtési szegénység megrendítő képeit korábbi cikkünkben nézheti meg.

A lap szerint Nemesdéd egyes részein elviselhetetlen, fojtogató a levegő, amióta elkezdődött a fűtési időszak. Tompa Boldizsár, a település polgármestere a elmondta, sajnos vannak akik kilószámra égetnek el ruhákat, cipőket és olykor még műanyagot is dobnak a tűzbe. 

A településvezető szerint zsákszámra érkezik olyan ruha a településre, amit a kereskedő nem tudott eladni. Néhányan pedig, hogy ne fázzanak, ezzel próbálnak meleget csinálni.

Emiatt napközben gyakran nem lehet kiteregetni és szellőztetni sem. Szóltunk már többször azoknak, akik ruhákkal fűtenek, de nem igazán változtatnak a fűtési módszeren. Néhány szegény családnak egyáltalán nincs pénze arra, hogy tűzifát vagy szenet vásároljon, a többség azonban igyekszik fával fűteni 

– tette hozzá a polgármester.

Pogányszentpéteren is előfordul, hogy néhányan lakkozott és festett épületfával fűtik a házakat. Flinger Tamás polgármester a lapnak elmondta, nemrég bontották el a kultúrházat, ahonnan a helyiek ingyen vihettek el égetnivaló faanyagot. Heresznyén pár évvel ezelőtt kaptak rajta valakit, hogy autógumit égetett. Rengel László polgármester szerint azóta nem fordult elő hasonló. 

A katasztrófavédők is arra hívják fel a figyelmet, hogy nem minden éghető anyag alkalmas tüzelőnek, ezért szeméttel, nedves fával nem ajánlott fűteni. A nem megfelelő tüzelőanyag ugyanis nemcsak káros, de a tüzelőberendezést és a kéményt is tönkreteheti, emelte a ki a Sonline.

Nyitókép: Vajda Tamás / MTI

#Belföld#fűtés#rezsi#szemét#szemétégetés

Címlapról ajánljuk