Belföld

Újabb földet vesz a Tiborcz család Bicskén

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. október 17. 6:05

Néhány héttel az után, hogy a miniszterelnök vejének anyja 60 millió forintért vásárolt meg egy 20 hektáros földet Csabdi térségében, Tiborcz István apja is bővíti a családi birtokot – értesült az rtl.hu. Alig több mint egy kilométerre fekszik a Tükröspusztaként ismertté vált családi birtoktól az a szántó, amelyet 52,7 millió forintért vásárol meg Tiborcz Sándor. A miniszterelnök vejének apja várhatóan takarmányt termeszt majd a 13 hektáros területen. Miután több mint 25 éve él és gazdálkodik a környéken, a törvények alapján elővásárlási joga volt a szántóra. 

Néhány héttel az után, hogy a miniszterelnök vejének anyja 60 millió forintért vásárolt meg egy 20 hektáros földet Csabdi térségében, Tiborcz István apja is bővíti a családi birtokot.

Az rtl.hu információi szerint Tiborcz Sándor 52,7 millió forintért vásárol meg 13 hektáros szántót, amelyen várhatóan állattenyésztéshez használt takarmányt termesztenek majd. 

(Az adásvételi szerződés a földügyletekre vonatkozó szabályoknak megfelelően csak akkor érvényes, ha az illetékes hatóság jóváhagyja azt, a tulajdonlapokon még nem jegyezték be a változást.)

A szántó a Tükröspusztaként ismertté vált családi birtok közelében található, Tiborcz István sajtósa pedig azt közölte az rtl.hu-val, hogy a gazdaság fejlődése miatt döntöttek az újabb földterület megvásárlása mellett.

„Tiborcz Sándor több mint 25 éve él és dolgozik Csabdi községben, ahol folyamatosan bővíti és fejleszti gazdaságát. Az évtizedek óta növekvő gazdaságban elsősorban az állattenyésztés takarmányozási igényeit kielégítő növényeket termesztenek” – írta megkeresésünkre.

A miniszterelnök vejének apja egyébként éppen annak köszönhetően szerzett elővásárlási jogot a szántóra, hogy évek óta a Bicskével szomszédos Csabdiban él. A törvény alapján ugyanis az elővásárlási jog nemcsak azokat illeti meg, akiknek a birtoka az eladóvá vált föld közvetlen szomszédjában található, hanem azokat is, akik az adott vagy a szomszédos településen élnek.

A család tulajdonában lévő területeken silókukoricát, lucernát, a szemes termények közül pedig árpát, szemes kukoricát, őszi búzát, valamint zabot termesztenek.

Nem akarnak szerepelni
 
Tiborcz István sajtósa azt is megjegyezte, hogy Tiborcz Sándor és felesége nem közszereplő, éppen ezért nem kívánnak a nyilvánosság előtt szerepelni. „Gazdasági tevékenységüket a jogszabályoknak megfelelően, mindenki számára elérhetően, transzparens módon végzik” – tette hozzá.

A 13 hektáros szántó adásvételi szerződése szerint a vételárból 5 millió forintot készpénzben fizetett ki Tiborcz Sándor, a fennmaradó részt pedig a hatósági jóváhagyást követő hét napon belül kell majd átutalnia. Az ingatlan tehermentes, de még nagyjából egy évig használati joggal rendelkezik felette egy bérlő.

Orbán Viktor vejének apja arról is nyilatkozott, hogy a haszonbérlet lejárta után nem engedi át másnak a föld használatát, valamint hogy öt évig nem adja el a területet. A jogszabályok legfeljebb 300 hektárnyi tulajdont tesznek lehetővé, így természetesen azt is ki kellett jelentenie, hogy a jelenlegi birtokainak összmérete nem éri el ezt az értéket.  

A térségben több száz hektárnyi föld került a család kezébe

Fejér megyében eddig is igen jelentős nagyságú földterület volt a Tiborcz család tulajdonában. Ángyán József volt államtitkár 2015-2016-os tanulmánya szerint 

a megyében összesen több mint 490 hektárnyi föld került Tiborcz István, az apja, valamint a testvére tulajdonába, ezekért pedig a nyilvános földárveréseken 569 millió forintot ajánlottak.  

A földek után jelentős agrártámogatás is jár, a Tiborcz család eddig összesen több mint egymilliárd forinthoz jutott a Vidékfejlesztési Programból. Mint azt korábban az rtl.hu megírta, kaptak pénzt ökológiai gazdálkodásra való áttérésre, biogazdaság fenntartására, erdősítésre, valamint egy cégen keresztül agrár-környezetgazdálkodásra és digitális fejlesztésre is.

Ezek a földterületek néhány hete 20 hektárral bővültek, akkor ugyanis Tiborcz István anyja 60 millió forintért vásárolt meg egy szántót, legelőt és erdőt is tartalmazó birtokot.

A Tükröspuszta névre hallgató gazdaságban Tiborcz Istvánnak, valamint apjának és testvérének is van tulajdonrésze. Tiborcz Sándor korábban a birtokhoz vezető utat is megvásárolta a magyar államtól, kérdésünkre akkor azt közölték, hogy a felújított út „szívességi alapon továbbra is hozzáférhető”.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Oláh Tibor/MTVA

#Belföld#tiborcz istván#tiborcz sándor istván#tükröspuszta#csabdi#bicske#földvásárlás#szántóföld#orbán viktor#ma

Címlapról ajánljuk