Belföld

Még nagyobb lesz a családi birtok: Tiborcz István anyja 60 millió forintért vásárol földet

Lőrincz TamásLőrincz Tamás

2022. július 22. 7:01

A miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az anyja hatvanmillió forintért vásárol meg egy több mint 20 hektáros földet a Fejér megyei Csabdiban – értesült az rtl.hu. A terület nagy része szántó, de van rajta erdő és legelő is. 

Összesen 21,5 hektáros nagyságú az a földterület, amelyet Tiborcz Sándor Istvánné, azaz a miniszterelnök vejének anyja vásárol meg a Fejér megyei Csabdi térségében – tudta meg az rtl.hu. Információink szerint 

a szántót, legelőt és erdőt is tartalmazó birtokért összesen 60 millió forintot kell fizetnie. 

Az eladó tavaly októberben örökölte meg a földet, amelyet a hivatalos papírok szerint semmilyen adósság nem terhel.  

Tiborcz Sándor Istvánné földművesként, elővásárlási jogával élve veszi meg a területet, a törvény ugyanis elővásárlási jogot biztosít a szomszéd földtulajdonosoknak. Ebbe a kategóriába azok tartoznak, akiknek a birtoka az eladóvá vált terület mellett helyezkedik el és akik az adott (vagy a szomszédos) településen élnek. Így történt Tiborczék esetében is: a miniszterelnök vejének anyja évek óta Csabdiban lakik és – más, családon kívüli magánszemélyekkel közösen – tulajdonosa egy szomszédos, másfél hektárnyi erdőnek. 

Ezt az erdőt idén áprilisban csere útján szerezte meg Tiborcz István anyja, méghozzá attól az eladótól, akitől most megvásárolja a nagyobb földet. 

A földhivatali papírok és az adásvételi szerződés alapján tehát a következő történt:

  • Az eladó tavaly októberben két, egymással szomszédos földet örökölt, egy 1,5 hektáros erdőt és egy 21,5 hektáros szántót, erdőt, legelőt.
  • Áprilisban elcserélte a kisebbiket Tiborcz Sándor Istvánnéval. Azt nem tudni, mit adott cserébe a miniszterelnök nászasszonya.
  • Ezáltal Tiborcz Sándor Istvánné mint helyben lakó és szomszédos földtulajdonos elővásárlási jogot szerzett a nagyobb földre. Idén májusban élt a lehetőséggel és adásvételi szerződést kötött a 21,5 hektáros területre. (A szerződés a földügyletekre vonatkozó szabályoknak megfelelően csak akkor érvényes, ha az illetékes hatóság jóváhagyja azt, a tulajdonlapokon még nem jegyezték be a változást.) Ez a vásárlási folyamat egyébként nem számít törvényellenesnek. 

Orbán Viktor vejének anyja a szerződésben nyilatkozott arról, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, valamint hogy öt évig nem adja el a területet. A jogszabályok legfeljebb 300 hektárnyi tulajdont tesznek lehetővé, így természetesen azt is ki kellett jelentenie, hogy a jelenlegi birtokainak összmérete nem éri el ezt az értéket.  

A 60 millió forintból 6 milliót előlegként kell kifizetni, a fennmaradó 54 millió forintot pedig egy összegben kell átutalni az eladónak.

Megkeresésünkre Tiborcz István sajtósa annyit közölt, hogy az adásvétel transzparens módon, a jogszabályok betartásával történt, de az érintettek ezen felül nem akarják kommentálni a vásárlást.

Fejér megyében több száz hektár került Tiborczék kezébe

Ángyán József volt államtitkár tanulmánya szerint eddig is jelentős nagyságú földterület tartozott a családhoz. A 2015-2016-os jelentése szerint Fejér megyében összesen több mint 490 hektárnyi föld került Tiborcz István, az apja, valamint a testvére tulajdonába, ezekért pedig a nyilvános földárveréseken 569 millió forintot ajánlottak.  

A földek után jelentős agrártámogatás is jár, a Tiborcz család eddig összesen több mint egymilliárd forinthoz jutott a Vidékfejlesztési Programból. 

Kaptak pénzt ökológiai gazdálkodásra való áttérésre, biogazdaság fenntartására, erdősítésre, valamint egy cégen keresztül agrár-környezetgazdálkodásra és digitális fejlesztésre is.

A Fejér megyei Csabdin található egyébként az a Tükröspusztaként ismertté vált birtok, amelyben Tiborcz Istvánnak, valamint apjának és testvérének is van tulajdonrésze. Sőt mint ahogyan azt korábban az rtl.hu megírta, Tiborcz Sándor István a birtokhoz vezető utat is megvásárolta. Kérdésünkre akkor azt közölték, hogy a felújított út „szívességi alapon továbbra is hozzáférhető”.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

#Belföld#tiborcz istván#tiborcz sándor istvánné#tiborcz sándor istván#tiborcz eszter#földvásárlás#fejér megye#csabdi#ma

Címlapról ajánljuk