Belföld

Kedvezményesen vásárolhatnak gázt az egyházak

rtl.hurtl.hu

2022. október 15. 7:10

A kormány még a szerzetesek és apácák olyan rendházaira is gondolt, amelyekben nincsenek önálló lakások, ezeken a helyeken a létszám alapján számolják ki a kedvezményes mennyiséget.

Különleges elbánást ad az egyházaknak és szervezeteiknek, intézményeiknek egy pénteken megjelent kormányrendelet – írta a hvg.hu

Az egy felhasználási helyen található egy vagy több lakóépület, lakás, plébánia, parókia, rendház – az egyházi törvény előírásától eltérően – akkor is a háztartásokra vonatkozó szabályok szerint vásárolhat földgázt, ha az épület nem kizárólag egyházi személyek lakásául szolgál.

Tehát a lakosságnak meghatározott mennyiségig a kedvezményes árat fizetik „a felhasználási hely lakás rendeltetési egységei számának szorzata alapján” kiszámítva, afölött pedig a csökkentett piaci árat. 

A kormány még a szerzetesek és apácák olyan rendházaira is gondolt, amelyekben nincsenek önálló lakások, ezeken a helyeken a létszám alapján számolják ki a kedvezményes mennyiséget.

Az egyházak egyébként az energiaválságtól függetlenül is rendszeresen kapnak anyagi támogatást az államtól, erről szóló cikkünkben például megírtuk, hogy néhány hónap alatt 53 ingatlan tulajdonjogát szerezték meg teljesen ingyen

Egy másik rendelet azt írta elő, hogy novemberben és decemberben átmeneti földgázellátásra jogosultak azok a felhasználók, akik földgázszerződés nélkül maradtak. Nekik elég lesz egy nyilatkozatot tenniük, amelynek következtében a szolgáltatást nem lehet felfüggeszteni földgáz-kereskedelmi szerződés vagy rendszerhasználati szerződés hiánya miatt.

Ez a kedvezmény az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználókra vonatkozik, vagyis a lakosságon és a mikrovállalkozásokon kívül mindenkire.

Nyitókép: Marcin Bielecki/MTI/EPA

#Belföld#energiaválság#gáz#kedvezmény#egyház

Címlapról ajánljuk