Belföld

Élőláncokkal indultak a pénteki tiltakozó akciók az oktatásért

rtl.hurtl.hu

2022. október 14. 8:55

Gödöllőn három iskolát kötöttek így össze. Pénteken egész nap zajlanak a megmozdulások. Reggel az ország számos pontján volt élőlánc. Van azonban olyan iskola, ahol inkább rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, ez az az intézmény, ami abban a tankerületben van, amit Marosi Beatrix vezet. Az RTL munkatársai egész nap követik a sztrájkot, a legfontosabb eseményekről folyamatosan beszámolunk. 

Az ország minden pontján megkezdődtek a tiltakozó megmozdulások az oktatás helyzetének javítása érdekében. A Török Ignác Gimnázium előtt tüntettek a Főtéren. Ez egy hosszúkás terület, a kicsit lejjebb lévő Petőfi Sándor Általános Iskolából és az Erkel Ferenc iskolából is csatlakoztak az élőlánchoz.

Tarnai Katalin, az esemény szervezője az RTL-nek egyik kollégáját idézve elmondta, hogy „parasztvakításnak” tartja a 20 százalékos infláció mellett a Gulyás Gergely által csütörtökön bejelentett béremelést. 

Azt is mondta, hogy már a hónap közepére gondba kerülnek sokan, hogyan jöjjenek ki a pénzükből. Aki 25-30 éve a pályán van, az megkeres ugyan akár nettó 300 ezer forintot is, de egy kezdő jó esetben csak ennek a felét.

A budapesti Madách Imre Gimnázium honlapján az a hír jelent meg, hogy péntekre rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el az intézményben. A Madách Imre Gimnázium sztrájkoló tanárai, köztük a magyar-történelem szakos Juhász Erzsébet is megkapta a tankerülettől a fenyegető levelét a napokban, amelyre nyílt levélben válaszolt a tankerület vezetőjének, Marosi Beatrixnak. Az intézménybe hívta Marosit, hogy tekintse meg a körülményeket, például a fekete penésszel borított termeket. Juhász Erzsébet volt az a tanár is, aki kijavította a plágiumbotrányba keveredett tankerületi vezető levelét.

A Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Iskolaközpont dolgozói is szolidarítanak a pénteki tanársztrájk résztvevőivel, ám ők nem sztrájkolnak, hanem 41-en aláírtak egy tiltakozó nyilatkozatot.

Az RTL munkatársai egész nap követik a mai tiltakozó megmozdulások fejleményeit, a fontosabb eseményekről itt az rtl.hu-n és az esti Híradóban is beszámolunk.

#Belföld#élőlánc#tüntetés#gödöllő#tanársztrájk#oktatás#pedagógusok#ma

Címlapról ajánljuk