Belföld

A tüntetők segítettek egy nőnek kiautózni a tömegből, majd később úgy hallották, hogy a tankerületi vezető volt az

rtl.hurtl.hu

2022. október 13. 17:25

Több százan tüntettek a Belső-Pesti Tankerületi Központ előtt.

Csütörtök délután az Eötvös Gimnázium és a Madách Gimnázium összesen 46 tanára vonult a Damjanich utcai Belső-pesti Tankerületi Központhoz, hogy átvegyék azt a figyelmeztető levelet, amit a polgári engedetlenség miatt küldtek nekik, valamint hogy átadják követeléseiket a tankerületnek.

A helyszínre korábban a pedagógusokat támogató demonstrációt is szerveztek, a néhány száz tüntető tapssal fogadta a tanárokat, és cetlikre írt üzeneteket ragasztottak az ajtóra. Többször is becsengettek a tankerülethez, mire a két gimnázium egy-egy tanárát beengedték, ők vitték be a petíciót, és mint később elmondták, a tankerületi vezető Marosi Beatrix azt át is vette tőlük.

A napokban plágiumügybe keveredett Marosi ugyan nem állt ki a tüntetők elé, a tüntetés közepén azonban egy nő, aki Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja szerint Marosi Beatrix volt, kisétált az épületből, beszállt egy autóba, és a kilétéről mit sem sejtő tüntetők segítségével, arcán bocsánatkérő mosollyal kinavigált a tömegből. Mindez körülbelül öt percet vett igénybe a sok ember miatt, a főleg szülőkből álló tüntetők csinálták neki a helyet a tömegben, hogy tolatni tudjon, egy ízben pedig rükverc helyett véletlenül előremenetbe kapcsolt.  A tüntetők ezután figyeltek fel arra, hogy Nagy Erzsébet az autó után szalad, és le is fotózta a telefonjával. Ezután szájról szájra terjedt a hír hallatán hüledező tüntetők között, hogy Marosi Beatrix volt az, akinek utat vágtak a tömegben. Egy, a hír publikálása óta jelentkező forrásunk szerint azonban nem a tankerületi vezető ült az autóban.

A tüntetésen később az odabent átadott petíció szövegét is felolvasták. A tankerületi vezetőnek átadott levélben többek között arról írtak, hogy tiltakozásuk nem irányul iskoláik, vezetőik, kollégáik, valamint a tanítványaik ellen sem. Október 5-i akciójukkal egy korszerűbb, szabadabb oktatási rendszerért, emberi és szakmai méltóságuk helyreállításáért tiltakoztak, tették mindezt azért, mert az összes eddigi törvényes próbálkozásuk hatástalan volt és kudarcba fulladt.

Azt is elmondták, hogy Marosi Beatrix úgy vált el tőlük, hogy megígérte: ha hívják, tárgyal velük, elmondhatják a problémáikat, és kimegy az iskolákba is.

Nyitókép: Nagy Erzsébet / PDSZ

#Belföld#pedagógusok#tanárok#demonstráció#tüntetés#tankerület#ma

Címlapról ajánljuk