Belföld

Polt Péter szerint Magyarországon a korrupció helyzete nem tér el az uniós átlagtól

rtl.hurtl.hu

2022. október 12. 14:43

Az objektív adatok ezt mutatják, hangsúlyozta a legfőbb ügyész. Külön büszke az OLAF-fal való együttműködésre.

Polt Péter benyújtotta a parlamentnek az ügyészi szervezet tavalyi tevékenységéről szóló beszámolóját. Ebben a legfőbb ügyész egyebek mellett a korrupció kérdéséről is hosszasan ír.

Az MTI szerint beszámolójában az áll, hogy Magyarország korrupciós helyzetének szubjektív – percepciós, érzékelési felméréseken alapuló – megítélése korántsem azonos az objektív tényekkel. 

A korrupciót jelző objektív adatok ugyanis azt mutatják, hogy Magyarország helyzete – az egészségügyi szektort leszámítva – nem tér el az Európai Unió tagállamaiban tapasztalható átlagtól

– írta.

Polt Péter beszámolója szerint ugyanakkor az ügyészségnek továbbra is kiválóak a nemzetközi kapcsolatai. „Külön kiemelést érdemel az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF) való együttműködés” – jegyezte meg. Mint írta, évről évre folyamatosan kevesebb az OLAF-ajánlás, mindegyiket nyomozás követi, a magyar ügyészség az elmúlt félévtizedben az OLAF-ügyek 67 százalékában emelt vádat.

„Ez a szám kimagasló eredmény, hiszen közel a duplája a 35 százalékos uniós átlagnak” – írta Polt Péter, aki szerint jó munkakapcsolatot sikerült kialakítani az Európai Ügyészséggel is. A nem csatlakozott országok közül eddig egyedüliként Polt Péter és az Európai Ügyészség főügyésze kötött együttműködési megállapodást.

Polt Péter beszámolójában kitért arra is, hogy az elmúlt évtizedben harmadára csökkent a regisztrált bűncselekmények száma, ezen belül csökkent az élet elleni cselekményeké is, ugyanakkor nőtt többek között az embercsempészéseké. 

2021-ben az ügyészség ugyanakkor a vádemelések 74,5 százalékában büntetővégzés meghozatalára tett indítványt, és tavaly a bíróságok a vádlottak 87,9 százalékát érintően minden tekintetben az ügyészi váddal egyező döntést hoztak.

Nyitókép: Polt Péter az Országgyűlésben – Fotó: Soós Lajos / MTI

#Belföld#korrupció#polt péter#legfőbb ügyész

Címlapról ajánljuk