Belföld

Kövér László: A tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket

rtl.hurtl.hu

2022. október 4. 7:03

Az Országgyűlés elnöke szerint a bérezés az oktatás színvonalával rövid távon nem függ össze.

Szükség van a pedagógusok béremelésére, azonban a tanárok és az oktatás helyzetét hosszú távú stratégiai kérdésként kell kezelni – mondta az Országgyűlés elnöke a HírTv Napi aktuális című hétfő esti műsorában az MTI beszámolója szerint. 

Kövér László a pedagógusok helyzetéről azt mondta, béremelésre szükség van, jelenlegi bérük ahhoz a munkához és felelősséghez képest, ami terheli és kötelezi őket, nem méltányos. Hozzátette: mivel a gyermekeink jövője múlik az oktatási rendszeren, hosszú távú stratégiai kérdésként kell szem előtt tartani, hogyan lehet az iskolarendszert és a pedagógusbéreket is olyan állapotba hozni, hogy ne legyen ok az aggodalomra.

Más kérdés – tette hozzá –, hogy a bérezés az oktatás színvonalával rövid távon nem függ össze, 

hiszen a tisztességes pedagógusok nem a fizetésüktől teszik függővé teljesítményüket.

Felidézte: 2010 után a pedagógusok voltak az első, akikre az akkori ciklusban a Fidesz-KDNP-kormány gondolt. Közben egyfajta bérverseny alakult ki mind a piaci szereplők, mind a különböző állami szektorok között, és így relatíve a pedagógusok bérezése lemaradt az többi ágazathoz képest. 

Ezt (a lemaradást) senki nem vitatja

– jelentette ki, a vita abban van, hogyan és milyen ütemben, feltételek mellett tud a kormány mindenki számára megnyugtató módon változtatni.

Úgy vélte, ezen a helyzeten semmilyen sztrájk nem fog tudni segíteni, és nem lehet a meglévő jogszabályokat félretenni, egy nem létező jogi kategóriával élve polgári engedetlenségi akciót indítani a gyerekeink rovására. Kövér László szerint rövid távú megoldást senki sem várhat a kérdésben, rövid távon – amennyire a kormány lehetőségeiből adódik –, „tűzoltó jelleggel” orvosolják azokat az anomáliákat, amik ilyen mértékű bérlemaradásból fakadnak. Hosszú távon azonban olyan megoldást kell találni, amiben az aktuális bérszínvonal mellett – ki-ki a saját szakmájában – igazságosnak és méltányosnak tartsa a keresetét.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, vonulásos tüntetés volt hétfő délután Budapesten, a kirúgott kölcseys tanárok miatt. Ehhez csatlakozva vitték magukkal a demonstrálók a szülői munkaközösség támogató levelét, amit egy nap alatt 1686-an aláírtak kézzel, az interneten keresztül pedig több mint 7 ezren fejezték ki támogatásukat.

A dokumentumokat végül nem sikerült személyesen a címzetteknek, többek között Pintér Sándornak odaadni. A minisztérium Nádor utcai bejáratánál már várták a tüntetőket, akik némi papírmunka után sikeresen átadták követeléseiket.

Gyurcsány nem kap újabb lehetőséget

A Dobrev Klára által felállított árnyékkormányról Kövér László azt mondta: Gyurcsány Ferenc felesége már nem tud újat mondani a kormánypártoknak, és az árnyékkormánnyal azt üzente az ellenzék többi pártjának, hogy vége a velük való együttműködésnek. A házelnök úgy vélte, Gyurcsány Ferenc olyan „bűnökkel a háta mögött, amit elkövetett”, soha nem fogja megkapni még egyszer a lehetőséget, hogy kormányozzon.

Az európai uniós szankciós politikáról szólva Kövér László azt mondta, a jelenlegi európai vezető elitnek kell újra „Európa-pártinak” lennie. 

Mi nem oroszpártiak vagy oroszbarátok vagyunk, mi magyarpártiak vagyunk és magyarok, tehát a saját nemzetünk érdekeit tartjuk szem előtt

 – jelentette ki a házelnök.

A rendeleti kormányzás kapcsán Kövér László azt mondta, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének erre vonatkozó javaslata az eddigiekhez képest korlátot állít a kormányzat elé, hiszen eddig ha az Országgyűlés felhatalmazást adott a kormánynak, akkor azt külön vissza kellett vonnia.

A változás annyi lesz, hogy 180 nap után ez a felhatalmazás automatikusan lejár. Itt nem egy ellenzéki vagy parlamenti jogszűkítésről van szó, ez a végrehajtó hatalom lehetőségeit korlátozza. Az Országgyűlés az ellenőrzési lehetőségeit és jogait továbbra is gyakorolnia tudja, tette hozzá Kövér László.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#kövér lászló#pedagógussztrájk#pedagógus#pedagógusok

Címlapról ajánljuk