Belföld

Valami összeragaszthatatlanul eltört Ujhelyi Istvánban, kilép az MSZP-ből

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. október 2. 9:49

Az európai parlamenti képviselő eddig bírta „a mai MSZP mechanizmusait, szemellenzős jövőtlenségét”, csaknem harminc év tagság után búcsúzik a Magyar Szocialista Párttól.

Nehéz búcsú címmel rendkívüli nyílt levelet küldött a sajtónak vasárnap délelőtt Ujhelyi István a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője. Ujhelyi Facebookon is közzétett levelében bejelentette, hogy kilép az MSZP-ből:


Ujhelyi azt közölte, hogy kilépésével kapcsolatban egyelőre nem kíván nyilatkozni. Levelében hosszan taglalja kilépésnek okait:

  • elsők között azt említi, hogy a mai MSZP mechanizmusai, szemellenzős jövőtlensége miatt nem marad tovább a párt tagja,
  • többször is próbálta felrázni a párt közösségét az elmúlt években, de hiába,
  • a tavaszi, sokkoló választási vereség után azt javasolta, hogy Horn Gyula nyomdokain haladva kellene újjáépíteni a pártot, ezzel a pártvezetés érdekeit sérthette, nem tudta „áttörni a belső megkövesedés falát”,
  • a párt megújítására való törekvésével kivívta „néhányak intrikus haragját”, ami „szép lassan elfojtotta körülöttem a tiszta levegőt”.

Nyílt levelében Ujhelyi azt írja, hogy miután kilép az MSZP-ből, folytatja az általa májusban indított Esély Magyar Szociáldemokrata Közösség civil hálózat építését, és a ciklus végéig megtartja az európai parlamenti mandátumát is.

Ujhelyi így zárja levelét:

Valami összeragaszthatatlanul eltört. Kötszert lelki sebeimre majd európai szakmai munkám eredményei és a NER elleni küzdelmek biztosítanak. Családomként szeretett közösségemmel a szakítás fájdalmas, mégis meg kell tennem. Tüskéket nem hagyok, új sebeket nem nyitok, vissza nem lövök, egyszerűen lezárom ezt az időszakot. A viszontlátásra, tagtársaim!

Ujhelyi az áprilisi választási vereség után indulni akart az MSZP társelnöki posztjáért, de végül alulmaradhatott a párt belső hatalmi harcaiban és visszalépett.

Augusztusban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bejelentette: népszavazást kezdeményez Magyarország uniós tagságáról. A kritikák hatására végül ezt a javaslatát visszavonta.

Nyitókép: Soós Lajos / MTI

#Belföld#ujhelyi istván#mszp#magyar szocialista párt#kilépett#európai parlament#képviselő#politikus

Címlapról ajánljuk