Belföld

Népszavazást akar az MSZP és a Jobbik az EU-tagságról, a Momentum szerint ez több mint bűn

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 7. 15:40

Nemzeti sorstragédia válhat a referendumból, véli a momentumos politikus.

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?

– hangzik az MSZP által kezdeményezett népszavazási kérdés, amit Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő jelentett be vasárnap a Facebook-oldalán.

Ujhelyi szerint „soha ilyen komoly és valódi veszély nem fenyegette még Magyarország uniós tagságát, mint most, amikor világos és egyértelmű lett, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány képtelen teljeskörű kompromisszumra jutni az Európai Bizottsággal és a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük".  

A politikus szerint az MSZP országgyűlési frakciója a népszavazási kezdeményezéssel párhuzamosan be fogja nyújtani azt a törvényjavaslatot is ugyanebben a témában. Ujhelyi hozzátettte, hogy mindent el fognak követni azért, hogy mozgósítsák Magyarország európai többségét és népszavazáson akadályozzák meg, hogy „a Fidesz képes legyen kivezetni az országot az Unióból”.  

A szocialista bejelentéssel párhuzamosan a Jobbik is bejelentette: népszavazást kezdeményeznek az uniós tagság megerősítéséről.

Azonban az ellenzéki pártokban nincs teljes egyetértés a referendumról. A Momemtum elnökségi tagja, Kele János szintén a Facebookon írt arról, hogy Magyarország az EU-tagságának „megkérdőjelezését bedobni a politikai aréna napirendjének kellős közepébe, és valós, súlyos téttel bíró vita tárgyává tenni, több mint bűn - óriási hiba”.

Egyszerűen nem éri meg egy hatalmas nemzeti sorstragédia kockázata pusztán azért, mert néhány, az irrelevánssá válástól rettegő politikai szereplő ebben az ügyben most saját visszakapaszkodásának lehetőségét látja

– fogalmazott Kele János.

Nyitókép: Az Európai Parlament plenáris ülése. – Fotó: Julien Warnand / MTI / EPA

#Belföld#európai unió#népszavazás#mszp#momentum

Címlapról ajánljuk