Belföld

Több vidéki múzeumot is egész télre bezárnak a magas rezsiárak miatt

rtl.hurtl.hu

2022. október 1. 10:50

A Nemzeti Múzeumban pedig nem lesz melegebb 18 foknál télen.

A Magyar Nemzet értesülései szerint L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója állománygyűlésen jelentette be, hogy november 1-jétől várhatóan 2023. február 28-ig a múzeum több vidéki tagintézménye is zárva fog tartani. A bezárások a következő intézményeket nem érintik:

  • a Rákóczi Múzeum
  • a Mátyás Király Múzeum
  • az Esztergomi Vármúzeum
  • a Nemzeti Régészeti Intézet és bázisai.

Az intézkedést a rezsiárak növekedésével indokolják, de ez idő alatt korszerűsítéseket fognak végzni. A lap megjegyzi: a Nemzeti Múzeumnak az áramért idén várhatóan több mint hatszor annyit kell fizetnie, mint tavaly, a gáz ára pedig közel háromszorosa lett. A Nemzeti Múzeum áram- és gázkiadásai idén 120 millió forint helyett 620 millió forintra nőnek, jövőre ez a szám akár egymilliárd forintra is rúghat.

Az intézmény, hogy elérje a szeptemberben Csák János miniszter által bejelentett 25 százalékos energiamegtakarítási célt, tervet dolgozott ki. Ennek a tervnek a része a vidéki intézmények bezárása.

Továbbá közölték, hogy a kormányrendeletnek megfelelően az intézménybn sem lesz 18 foknál melegebb a télen.

Ezeken felül ismertették a dolgozókkal a Pénzügyminisztérium közleményét, amely szerint a kormány automatikusan fizeti a béreket, a nyugdíjakat, a köznevelési, a felsőoktatási, a szociális, az egészségügyi és a közfeladatokhoz kapcsolódó kiadásokat, továbbá a 2014–2020 közötti uniós programok kifizetéseit és a dologi költségeket is. A vezetés tovább biztosította a dolgozókat, hogy biztonságban vannak a bezárások és az otthoni munkavégzés elrendelése ellenére is.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#nemzeti múzeum#rezsi#tél#bezárás

Címlapról ajánljuk