Belföld

Csak Hollandiában egy év alatt 34 százalékkal több magyar hallgató kezdett tanulni az egyetemeken

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 29. 21:21

Jelentősen nő a magyar diákok kivándorlása.

Jelenleg 16 ezer magyar diák tanul külföldi felsőoktatási intézményben, legtöbben valamelyik nyugat-európai egyetemen. A 2021-es és 2022-es tanévben 2016-hoz képest 20 százalékkal emelkedett a külföldön tanuló magyar diákok száma – mondta Lévai Balázs, az Engame Akadémia ügyvezetője a napi.hu szerint. Évről évre 4-5 százalékos emelkedést tapasztalnak.

Eközben Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a hazai felsőoktatásban tanuló diákok száma stagnál, 280 ezer fő körül alakul már évek óta. Lévai szerint az összesített számok mögé nézve azonban kiderül, hogy a nappali tagozaton tanuló magyar diákok száma mindössze 1,9 százalékkal nőtt, alacsonyabb mértékben, mint a külföldi továbbtanulást választók aránya, ahol egy év alatt 7,2 százalékos emelkedést tapasztalnak.

A külföldön tanulás legfőbb okai között a diákok a magasabb színvonalú képzést, a későbbi jobb karrierlehetőséget, a függetlenedést, a nyelvtudás megszerzését és a modernebb tanulási módszereket nevezték meg.

Sokáig Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság volt a legnépszerűbb célország, de a Brexit miatt a szigetország elveszítette előkelő helyét, mivel már nem ugyanazok a feltételek vonatkoztak az uniós, így a magyar diákokra sem, mint azokra, akik az Európai Unión kívülről érkeznek. Így Nagy-Britanniában csökkent a magyar diákok száma.

A legnépszerűbb célországok a 2022-ben érettségizettek között, akik az Engame Akadémia felkészítőire jártak, Hollandia, Írország, Magyarország, az Egyesült Királyság, Ausztria, Dánia és Németország voltak.

Hollandiában az egyetemeken egy év alatt 34 százalékkal, Németországban 9 százalékkal, Ausztriában pedig 7,6 százalékkal nőtt a magyar hallgatók száma.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#felsőoktatás#egyetem

Címlapról ajánljuk