Belföld

Tanársztrájk: fizetéselvonással büntetnék a tiltakozókat

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 28. 7:07

Egy óra sztrájkolás miatt 1,5 órányi bért vonnának el. 

Jogellenes intézkedésekkel próbálja megakadályozni a tanárok sztrájkolását a Külső-Pesti Tankerületi Központ – mondta a Népszavának a Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője. Ezt azután közölte, hogy a laphoz eljutott a tankerület levele, amiben arról tájékoztatták az intézményvezetőket, mit kell tenni, ha az iskolában sztrájk vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetés történik.

A Népszava cikke szerint a tankerület elvárja, hogy a sztrájkoló pedagógusoktól 1 óra „mulasztásért” 1,5 órányi bért kell levonni.

Emellett sztrájk esetén a szülőket arról kell tájékoztatni, hogy a tanítás „zökkenőmentesen folyik”, és a polgári engedetlenség miatt maradnak el órákat pótolni kell, és az aznap hiányzó diákok igazolását 1-5 napon belül be kell kérni. Valamint kikötötték, hogy a polgári engedetlensében sem az intézményvezetők, sem helyetteseik nem vehetnek részt.

Nagy Erzsébet a lapnak kijelentette, hogy a sztrájk miatt kiesett munkaidővel megegyező arányú bért lehet csak levonni a dolgozóktól, ha ennél többet vonnak le, az jogellenes. Szintén jogellenes igazolást kérni a polgári engedetlenség miatt elmaradt órákról, illetve az azok helyett szervezett ügyeletről hiányzó diákoktól, az pedig a szülők megtévesztése, ha zökkenőmentes tanításról tájékoztatják sztrájk esetén őket.  

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete október 5-ére, az Oktatás Világnapjára szervez első alkalommal országos sztrájkot. Szerintük ahhoz, hogy a sztrájk látható legyen, a szülők együttműködésére is szükség van. Az RTL Híradó beszámolója:


Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#tanársztrájk#tanárok#sztrájk#oktatás#iskola#Polgári engedetlenség

Címlapról ajánljuk