Belföld

Pert nyert a magyar állammal szemben egy kitoloncolt keresztény menekült

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 24. 13:38

Az iráni férfi életveszélyben volt a hazájában, mivel áttért a keresztény hitre, de ez a magyar hatóságokat nem érdekelte.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a magyar állam megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát – írta meg a Magyar Helsinki Bizottság. A civil jogvédők közölték, hogy az iráni férfi hiába várakozott Szerbiában, hogy beengedjék menedéket kérni a magyar tranzitzónába, ez nem történt meg, ezért 2016. szeptember 2-án szabálytalanul lépte át a határt egy szintén iráni sorstársával. Hazájában keresztény hitre tért át, emiatt életveszélyben volt, ezért volt szüksége védelemre.

Mikor a rendőrök elfogták, a férfi jelezte, hogy menedéket szeretne kérni, azonban ahelyett, hogy rögzítették volna a személyes adatait és a menekültügyi hatóságnak átadták volna a menedékkérőt, a rendőrök megbilincselték, kutyát uszítottak rá és a Magyar Helsinki Bizottság szerint bántalmazták is, majd arra kényszerítették társával együtt, hogy a sérüléseik ellenére gyalog távozzanak a határkerítés kapuján át Szerbiába. Rajtuk kívül aznap még 74 embert kényszerítettek át így, megfelelő eljárás nélkül.

Mindezt egy 2016-os törvénymódosítás tette lehetővé. A visszakényszerítések azóta is napi rutinnak számítanak az itt védelmet kérni szándékozó menedékkérőkkel szemben. Ezzel az eljárással szemben nálunk semmilyen jogorvoslat nem létezik, ezért az iráni menekülő a strasbourgi bírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság segítségével. Azt kívánta elérni, hogy állapítsa meg a bíróság: azzal, hogy mindenféle eljárás nélkül – és a menedékkérelmezés ellenére, azt „meg sem hallva” – embereket automatikusan a határkerítés szerbiai oldalára kényszerítenek a hazai hatóságok, az állam megsérti a kollektív kiutasítás tilalmát. Ezt az Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön ki is mondta.

Immár ez a második hasonló tárgyú ítélete a strasbourgi bíróságnak. Tavaly nyáron a Magyar Helsinki Bizottság egy másik visszakényszerített ügyfele nyert pert a magyar állammal szemben.

Nyitókép: Mehmet Yilmaz / Anadolu Agency / Getty Images

#Belföld#magyar helsinki bizottság#menekült#irán#keresztény#per#Emberi Jogok Európai Bírósága

Címlapról ajánljuk