Belföld

Az iskolai védőnő mentette meg a kisfiú életét, akit lódarázs csípett meg Szentendrén

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 23. 17:06

A védőnőnőnek és az adrenalininjekciónak hála nem történt tragédia.

Egy szentendrei iskolában egy lódarázs megcsípett egy kisfiút, akinek percek alatt súlyos allergiás tünetei jelentkeztek. A gyors reakciónak és az intézményben tartott adrenalininjekciónak hála nem történt tragédia – írja a 24.hu.

A gyorsan reagáló védőnő a lapnak elmondta, hogy lódarázs az iskola udvarán csípte meg a kisfiút, de először nem látszott semmi jele annak, hogy baj van. A tanteremben viszketni kezdett a csípés helye, fel is hólyagosodott, majd elkezdett feldagadni a szája is. A gyereket azonnal az iskolaorvoshoz vitték, ahol a védőnő rögtön tudta, hogy gyorsan kell cselekedni.

Szaladtam az Epipenért, hívtam a mentőket

– mondta a védőnő.

Az injekció megtette a hatását, már nem dagadt tovább a kisfiú szája. A helyszínre érkező mentők a gyereket rögtön kórházba szállították.

Szentendrén épp szeptember elején kaptak az állami iskolák 2-2 Epipent, aminek most nagy hasznát vették. Újpesten is történt májusban egy hasonló eset, akkor egy óvodában történt allergiás reakciót kiváltó darázscsípés. Az óvónő gyorsan cselekedett, ezzel megmentette az ötéves Dávid életét, mert a mentők szerint ha habozott volna, hogy használja-e az injekciót, akkor a gyermek meghalt volna. Korábban, szintén Újpesten egy mogyoróra allergiás hétéves kisfiú vesztette életét, mert rosszul lett egy mogyorót is tartalmazó torta miatt.

A 24.hu megjegyzi:

az önkormányzatok kénytelenek a saját költségükön beszerezni az Epipeneket, mert nincs arra vonatkozó minisztériumi rendelet, hogy minden intézményben lennie kelljen ilyen eszköznek.

A szentendrei általános iskola védőnője elmondta, hogy korábban foglalkoztak a témával, beszéltek az iskolaorvossal, oktatófilmejet néztek, sőt még gyakorló eszközt is kaptak így tudta, mit kell csinálni, hogyan kell használni az Epipent. 

Janklovics Natasa, az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület egyik alapítója nem győzi hangsúlyozni, milyen fontos, hogy az emberek tudják használni ezt az eszközt.

Nincs idő felhívni az orvost, esetleg felkeresni a szülőt, olyan gyorsan súlyossá fajulhat az allergiás reakció, hogy öt perc alatt összeomolhat a keringés, visszafordíthatatlan folyamatok indulhatnak el, és 15-20 perc múlva beállhat a halál.

– mondta Janklovics, ugyanakkor megjegyezte: az Epipen ugyan megállítja az anafilaxiás allergiás reakciót, de az visszatérhet, ezért mindenképp orvosi ellátásra van szükség.

Hivatalos adatok továbbra sincsenek, de Janklovics szerint nagyjából 22-25 ezer anafilaxiás rizikójú gyerek élhet Magyarországon, ami rendkívül magas szám. Janklovics úgy látja, összességében még mindig nagy a tudatlanság ezen a téren, példaként a legnagyobb közétkeztetőnek számító Hungast Csoport felmérését hozza fe. A Hungast megpróbálta megtudna megtudni, hogy hány speciális diétára szoruló gyerek van az oktatási rendszerben.

Az érintett szülőknek külön lapon kellett nyilatkozniuk az anafilaxiás ételallergiáról, ám sokan ételintoleranciát írtak be, ami nem ugyanaz, mert az anafilaxiás sokkot előidéző ételallergiával ellentétben az intolerancia nem életveszélyes.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Belföld#adrenalininjekció#védőnő#iskola#lódarázs#allergia#szentendre

Címlapról ajánljuk