Belföld

A szülők tudhatták, hogy a gyereküknek ételallergiája van

rtl.hurtl.hu

2022. január 20. 17:41

Tudhattak a szülők a gyerekük földimogyoró-allergiájáról, értesült az RTL Híradó. Azt azonban nem tudni, hogy ezt elmondták-e az iskolának. A Híradónak nyilatkozó allergológus szerint súlyos roham esetén néhány perc alatt kell segíteni a bajbajutotton. Azonnal adrenalininjekciót kell kapnia, és a mentőket is hívni kell. Sok esetben inkább sorozatos hányás és bágyadtság a roham jele, ez viszont sokakat megtéveszthet. 

Fekete zászló, fehér rózsa és mécsesek voltak ma annál az újpesti általános iskolánál, ahol egy hét éves kisfiú lett rosszul kedden, miután születésnapot ünnepeltek az 1.B-ben. Tortát is ettek a gyerekek, amiben mogyoróféleség is volt. A kisfiú nem sokkal később hányt. Az iskolából azonnal szóltak a szüleinek, akik érte mentek, majd elindultak vele, de egy közeli benzinkútnál megálltak, mert a gyerek fulladni kezdett. A dolgozók hívták a mentőket, akik perceken belül megérkeztek, de nem tudták megmenteni a kisfiú életét. Úgy tudjuk, mogyoróallergiás volt és erről a szülei tudtak is. A Híradó megkérdezte az iskolát, hogy a szülők értesítették-e őket a betegségről.

Nagyon lesújtott bennünket ez a tragikus eset, de a vizsgálatok lezárultáig nem tudok információt, kegyeleti okokból nem tudok interjút adni

– válaszolta az iskolaigazgató.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Híradó kérdésére azt közölte, hogy

jogszabály nem tiltja a házi készítésű sütemények, vásárolt cukrász termékek közintézményekbe való bevitelét, de a gyermekek biztonságáért az intézmény felel.

Az előre csomagolt dolgoknál viszont fel kell tüntetni az allergiát okozó összetevőket. A Híradónk által megkérdezett orvos szerint több ezer gyermek él Magyarországon valamilyen szintű földimogyoró-allergiával. Azt mondja, nekik adrenalininjekciót kell magukkal hordani.

Azonnal be kell adni ezt az injekciót azonnal hívni kell mentőket és ez a két legfontosabb dolog amit minden földimogyoró allergiával foglalkozó olyan pedagógusnak, vagy akinek van ilyen allergiás gyerek a családjában vagy bárhová elmegy ez a gyerek, ezt tudatosítani kell

– mondta el Csáki Csilla gyermekgyógyász.

Az injekcióra azonban nincs TB támogatás, vagyis ha egy család meg akar felelni a szakmai ajánlásnak, és legalább két ilyen injekciót vásárol, az 50 ezer forintjába kerül.

Azt nem tudni a kisfiúnak volt-e injekciója, viszont a szakember szerint életmentő lenne, ha minden közintézményben tartanának ilyet, hasonlóan a defibrillátorokhoz.

Arról is beszélt, fontos lenne felismerni a súlyos ételallergia tüneteit.

Az emberek ilyenkor inkább azt várják, hogy elkezd pirosodni elkezd dagadni, de ez a tapasztalat, hogy az igazán súlyos allergiáknál szinte az első tünet az hányás

– mondta a szakember, aki hozzátette, hogy ha egy ilyen után megnyugszik a gyerek, akkor nincsen gond, de ha sorozatos hányásról van szó, mint ebben az esetben, az az orvos szerint nagy bajt jelez. Arról is beszélt, hogy a tipikus, fulladásos tünetek nem minden esetben jelentkeznek.

 

Újpest polgármestere pszichológus segítségét ajánlotta az érintetteknek. A Híradó kereste a tankerületet, az oktatási hivatalt és az emberi erőforrások minisztériumát is, de nem reagáltak. A rendőrség annyit közölt, hogy foglakozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoznak.

A Híradó teljes riportját ezen a linken nézhetik meg. 

Címlapról ajánljuk