Belföld

Simonka György újra lendületben, rokonai és vádlott-társai visszaszerezték a vagyont

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 8:54

A korrupcióval vádolt volt fideszes képviselő rokonai és ismerősei úgy kerülhettek birtokon belülre a költségvetési csalási ügyben érintett telephelyen, hogy hitelező bankok követeléseit vásárolták fel.

Simonka György köreinél landolt az a 300 millió forintra becsült telephely – is –, amely az utolsó vagyona volt a volt Békés megyei fideszes képviselő és vádlott-társai elleni vádak középpontjában álló cégnek – adta hírül a 24.hu az Opten céginformációs adatbázisból nyert információk alapján. A volt képviselőt és társait az EU-s és a magyar költségvetést megkárosító 1,4 milliárd forintos költségvetési csalással vádolják.

A mára felszámolt mezőgazdasági cég többi vagyonát szintén a politikus ismerősei vásárolták fel eredeti értéküknél jóval alacsonyabb összegekért.

A 32 társával együtt korrupcióval vádolt Simonkát a Fidesz nem indította újra a választáson, így a politikus újra munkába állhatott: a Bodzási Termelő és Szolgáltató Start Szociális Szövetkezet igazgató-elnöke lett májusban. Ez a veszteséges és NAV-végrehajtással terhelt társaság nem szerepel a korrupciós ügyben érintett cégek között.

A cég profiljáról Simonka a lapnak azt mondta, hogy növénytermesztési és támogatásokkal kapcsolatos tanácsokat adnak. Nem uniós támogatások lehívásában segítenek – tette hozzá a 24.hu kérdésére. 

A Bodzási szövetkezet egyébként egy olyan medgyesbodzási ingatlanra van bejegyezve, amely a költségvetési csalási ügyben előtérbe került, mára felszámolt Magyar Termés Tész Kft. tulajdonában állt. Ezt a céges ingatlant nem sikerült eladni, míg a többi vagyon túlnyomó részét (főként földeket) Simonka György ismerőseihez és rokonaihoz köthető társaságok vásárolták fel, jóval olcsóbban az eredeti értéküknél.

A medgyesbodzási ingatlan Simonka tulajdonából szintén a rokonai és vádlott-társai érdekeltségében álló vállalkozáshoz került, igaz, a magyar állam mint korábbi hitelező kisebbségi tulajdonos lett a cégben.

A több mint kétharmados tulajdonos viszont nem volt hitelezője a Magyar Termés Tész Kft.-nek – ez a Simonka György ismerőseinek érdekeltségében álló AKM Invest Vagyonkezelő Zrt., amely a hitelező bankok követeléseit felvásárolva kerülhetett birtokon belülre. A 240 millió forint jegyzett tőkéjű AKM Invest négy társaság érdekeltségébe tartozik, ezek tulajdonosai között van:

  • Simonka Zsófia, Simonka György testvére.
  • Tóth Renáta, Simonka György unokahúga, a volt politikus és társai elleni büntetőper hatodrendű vádlottja. Ő egyben az AKM Invest vezérigazgatója is.
  • Tóth Zsolt, Simonka György unokaöccse, aki 19 éves kora óta dohányboltokat működtet a megyében.
  • G. Pálné, a Simonka és társai elleni büntetőper hetedrendű vádlottja.
  • G-B. Renáta nyolcadrendű vádlott,
  • Baráth Richárd, Simonka bizalmasa, üzletfele, pusztaottlakai önkormányzati képviselő.

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

 

 

#Belföld#simonka györgy#költségvetési csalás#cégek#mezőgazdaság#békés megye#vagyonmentés#vagyon#korrupció#vádlottak

Címlapról ajánljuk