Belföld

Képviselők, akik havi majdnem félmillió forint támogatást kapnak albérletre

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 9:19

A legnagyobb albérletet a fideszes Jakab Istvánnak fizeti az országgyűlés, aki 169 négyzetméteres lakásban pihenheti ki a parlamenti munka fáradalmait. Őt egy DK-s politikus követi.

Az országgyűlési képviselők lakhatási támogatást kaphatnak, ha nekik vagy a velük egy háztartásban élő közeli rokonuknak nincs ingatlana Budapesten, és ezzel a lehetőséggel a képviselők több mint harmada, azaz 69 politikus élt is – derült ki a Telex összesítéséből

Emellett az Országgyűlés Hivatala irodabérlésben is segíti a képviselőket, amit a DK használ ki a leginkább.

A jogszabályok szerint lakhatási támogatásra legfeljebb havi 460 740 forintot kaphatnak a képviselők, és ezt nyolcan teljesen ki is használták – illetve kilencen, ha hozzávesszük a maximális összegtől mindössze egy forinttal lemaradó Szabadi István jobbikos képviselőt. A Fidesz, a DK, a Mi Hazánk és a Jobbik képviselőit is megtaláljuk a legnagyobb költők között, és közülük négyen több mint száz négyzetméteres lakás bérlésére kapnak ekkora összeget.

A legnagyobb albérletet a fideszes Jakab Istvánnak fizeti az országgyűlés, aki 169 négyzetméteres lakásban pihenheti ki a parlamenti munka fáradalmait. Őt a második helyen a DK-s Sebián-Petrovszki László követi, 130 négyzetméterrel. 

A legkisebb lakást (30 négyzetméter) a fideszes Dömötör Csaba bérli, míg a legkisebb összeget, 199 ezer forintot, a fideszes Kovács Zoltán kapja, egy 38 négyzetméteres lakás bérlésére.

Irodabérlésére a legtöbbet négy DK-s képviselő, köztük Gyurcsány Ferenc kapja, akik mind havi 850 900 forintért bérelnek egymás mellett lévő helyiségeket egy irodaházban a Teréz körúton. Nyolc képviselő kap hatszázezer vagy annál nagyobb összeget irodabérlése, köztük Hiszékeny Dezső szocialista képviselő, valamint a fideszes Németh Szilárd és Kocsis Máté.

Az adófizetők pénzéből azonban nem csak a bérleti díjat fizetik – írta a Telex. Az Országgyűlés Hivatala állja ugyanis a rezsit, a telefont és az internetet, valamint az irodához „megfelelő színvonalú” irodai berendezés, felszerelés is jár.

Nyitókép: Tristan Fewings/MTV/Getty Images for MTV

 

#Belföld#képviselők#parlament#országgyűlés#lakás#albérlet#támogatás#lakhatási támogatás

Címlapról ajánljuk