Belföld

Úgy tűnik, bejött az ellenzéki szavazóknak az árnyékkormány felállítása

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 20. 16:06

Vajon hányan gondolják úgy, hogy Orbán Viktor belebukik a jelenlegi válságba?

Reprezentatív adatfelvételt végzett a Demokratikus Koalíció megrendelésére az IDEA Intézet szeptember elején, amely során többek között arra keresték a választ, hogy az ellenzéki szavazók (beleértve MKKP, kivétel a Mi Hazánk támogatói) hogyan vélekednek egy ellenzéki árnyékkormány megalakításának szükségéről, és az azzal szemben támasztott elvárásokról. 

Vizsgálta továbbá azt is, hogy mennyire tartják reális alternatívának azt az éppen regnáló kormánnyal szemben, illetve, hogy a vezető ellenzéki politikusok közül ki lenne a legalkalmasabb a jelenlegi gazdasági válság kezelésére. 

Az IDEA Intézet elemzésében a 2022-es választás ellenzéki együttműködésében induló jelentősebb támogatottságú pártok, illetve a Jobbik és az MSZP támogatóinak eredményét tüntette fel.

A kutatás egyik kérdésére („Ön szerint Orbán-kormánnyal szemben alternatíva felmutatására alkalmas lenne egy ellenzéki árnyékkormány létrehozása?”) az ellenzéki szavazók majdnem háromnegyede válaszolt úgy, hogy egy árnyékkormány segítségével az ellenzék fel tudja mutatni alternatív válságkezelő  programját (74 százalék). 

A legnagyobb arányban a DK (86 százalék) és Momentum (78 százalék) támogatói látnák hasznát az ellenzéki árnyékkormány létrehozásának. A jobbikos szavazók 67 százaléka, az MSZP támogatóinak 73 százaléka ért egyet azzal, hogy az ellenzék képes lehet így alternatív program felmutatására.

A válaszadók 44 százaléka gondolja úgy, hogy az Orbán-kormány valószínűleg belebukik a jelenlegi gazdasági válságba, és ezért a legfontosabb lenne, hogy az ellenzék fel tudja mutatni a saját, megkülönböztethető célkitűzéseit.

A „ki lenne a legalkalmasabb a jelenlegi gazdasági válság kezelésére?” kérdésére a vizsgált ellenzékiek 43 százaléka Dobrev Klárát jelölte meg. A Jobbik támogatói között népszerűbb a DK előválasztási kormányfő-jelöltje (32 százalék), mint az MSZP-t választók körében (29 százalék). A többi jelölt kompetenciatámogatottsága jóval kisebb Dobrev Klárához képest: Márki-Zay Pétert a megkérdezettek 10 százaléka, Jakab Pétert 6 százalék, Karácsony Gergelyt 5 százalék, Gelencsér Ferencet, a Momentum elnökét 2 százalék jelölte meg. 

Nyitókép: MTI/Kovács Anikó

#Belföld#dk#árnyékkormány#idea#idea intézet#dobrev klára#ellenzék#ellenzéki szavazók#felmérés

Címlapról ajánljuk