Belföld

A Belügyminisztérium az abortuszszigorításról: a magyarok kétharmada az első szívdobbanáshoz köti az élet kezdetét

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 13. 15:27

A nemrég kiadott rendelet pedig az új egészségügyi szakmai irányelvhez igazodik – közölték.

Ahogy arról beszámoltunk, Pintér Sándor átírta az abortusz szabályait, szeptember 15-étől igazolni kell, hogy az egészségügyi szolgáltató „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” egyértelműen azonosítható módon bemutatta. Ez feltehetően azt jelenti, hogy a terhes nőknek meg kell hallgatniuk a magzat szívhangját.

A Hetek megkereste a Belügyminisztériumot az abortusztörvény módosítása kapcsán, és a belügyi tárca válaszában elküldte azt a közleményt, amely szerint kutatások bizonyítják, hogy 

a magyarok közel kétharmada az első szívdobbanáshoz köti a gyermek életének kezdetét. 

„A szívdobbanás korszerű eszközökkel már a várandósság korai szakaszában kimutatható, ezért a szakmai irányelv teljesebb körben ajánlja a tájékoztatást a várandós nők számára. A kiadott új egészségügyi szakmai irányelvhez igazodva a Belügyminisztérium módosította a vonatkozó rendeleti szintű szabályozást is.”

Az egészségügyi szakmai irányelvek az egészségügyi szakemberek és egyéb felhasználók döntéseit segítik meghatározott egészségügyi környezetben. A szisztematikus módszertannal kifejlesztett és alkalmazott egészségügyi szakmai irányelvek tudományos vizsgálatokkal igazoltan javítják az ellátás minőségét – írja a Hetek. 

A Belügyminisztérium hozzátette, hogy „a szakmai irányelvek ajánlásai a legjobb gyakorlatot képviselik, megjelenésük idején a legfrissebb bizonyítékokon alapulnak, de nem pótolják a szakemberek döntését, ezért attól indokolt esetben dokumentáltan el lehet majd térni”.

Kedden több nőjogokkal foglalkozó civil szervezet is kritizálta az abortusz szigorításáról szóló rendeletet. 

„Politikai udvarlással elkezdődött a nők önrendelkezésének csorbítása. Mi mindenre jó a vészhelyzet. 

Valahogy nem megy ilyen gyorsan a mindenki számára elérhető bölcsőde, óvoda, iskola, az oktatás magas szintje, a családi pótlék emelése, a részmunkaidő szélesebb elérhetősége, az ingyenes fogamzásgátlás és a szexuális felvilágosítás széleskörű biztosítása – ezek lennének az állam feladatai

– írta például a Civil Női Kormány nevű szervezet.

Nyitókép: Bunwit / Getty Images

#Belföld#pintér sándor#belügyminisztérium#abortusz#módosítás#szívhangtörvény#szívhang

Címlapról ajánljuk