Belföld

Hiába kaptak mentességet a belügyminisztertől, újabb elvonással sújtották Iványi Gábor egyházát

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 12. 16:50

Pintér Sándor egyik államtitkára együttműködő volt, a másik azt javasolta, hogy szedjenek tandíjat a hátrányos helyzetű gyerekektől.

Bár Pintér Sándor belügyminiszter hozzájárult, hogy az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösségnek (MET) és intézményeinek juttatott költségvetési támogatásból ne vonják le a köztartozásokat, újabb 80 millió forintot vontak meg az egyháztól – derül ki a Jelen cikkéből.

A lap emlékeztet, hogy a kormány 2012-ben megvonta a több mint 40 éve bejegyzett MET egyházi státuszát, ami ezzel elesett az egyházak részére felajánlható 1 százaléktól és az egyházi státuszból eredő normatívától. Ez súlyos finanszírozási nehézségek elé állította az egyház által fenntartott szociális intézményrendszert is, az elmúlt évtizedben hatalmas köztartozásokat halmoztak fel.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2017-ben kimondta, hogy a MET-et alkotmánysértő módon fosztották meg egyházi státuszától, de a kormány azóta sem rendezte helyzetüket. Iványi Gábor vezető lelkész szerint azért halmozódik az adósságuk, mert nem kapják meg az államtól a nekik jogszerűen járó támogatásokat.

Iványi Gábor levélben fordult a közoktatásért felelős államtitkárhoz, Maruzsa Zoltánhoz és a szociális ügyekért felelős államtitkárhoz, Fülöp Attilához, kérve, hogy biztosítsanak köztartozás alóli mentességet a MET egyházi státuszának végleges rendezéséig, és a státusz jogellenes megvonásából származó kár állam általi megtérítéséig.

Maruzsa Zoltán erre azt válaszolta, hogy a köztartozás megfizetése alóli mentesítés célja átmeneti nehézségek áthidalása, ami nem jelenti azt, hogy hosszú távon, évente meghosszabbítva kellene mentesíteni a köztartozások alól a köznevelési intézmények fenntartóit. Azt javasolta Iványi Gábornak, hogy ha nem elég az állami támogatás, szedjen tandíjat. 

Ez megütközést váltott ki a lelkészből, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy iskoláikban felzárkóztatást végeznek, az oktatás mellett szociális szolgáltatásokat nyújtanak, 3000 hátrányos helyzetű gyerek tanul náluk és kap támogatást.

Fülöp Attilától Iványi Gábor teljesen más tartalmú választ kapott: az államtitkár azt írta, hogy annak érdekében, hogy a MET által biztosított szociális szolgáltatások és ellátások ne kerüljenek veszélybe, a belügyminiszter engedélyezte, hogy az egyház, és az által a fenntartott intézmények köztartozásának a költségvetési támogatásból való levonását függesszék fel jövő év április 30-ig.

Ennek ellenére került sor az újabb levonásra, ami a cikk szerint olyan szinten veszélyezteti az intézmények működését, hogy a dolgozók fizetésének utalása is ellehetetlenült.

Nyitókép (archív): MTI / Szigetváry Zsolt

#Belföld#magyar evangéliumi testvérközösség#iványi gábor#pintér sándor#támogatás#egyház

Címlapról ajánljuk