Belföld

Szabályellenes lehet a kormány ötlete, hogy 18 fokra csökkentsék középületek fűtését

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 15:08

A szakszervezetek szerint inkább a home office-t kéne támogatni.

Szabályellenes a középületek fűtését 18 fokra csökkenteni, írja a HVG. A lapnak ezt Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének vezetője mondta el.

Szerinte „ez az intézkedés szabályt sért, mert ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy ez a 18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent.”

Emlékeztetett: ezt a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló törvény mondja ki. A jogszabály pontosan így szól: „(4) Zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban a 2. számú melléklet szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani”, ami a hideg évszakokban 20-22 fokos hőmérsékletet jelent.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete inkább továbbra is a home office-t szorgalmazná. Korábban a Kormányinfón Gulyás Gergely jelentette be, hogy kötelező lesz a spórolás a gázzal, állami intézményekben legfeljebb 18 fok, állami tűzifa- és szén-program, a távfűtés ára viszont nem emelkedik a lakossági felhasználóknak.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#fűtés#kormányinfó#középület#spórolás#gulyás gergely#szakszervezet

Címlapról ajánljuk