Belföld

A földrajztankönyv szerint a délszláv háborúról az USA és a NATO tehetnek

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 16:01

Korábban az Ukrajna elleni orosz agressziót bagatellizálták el. 

Ahogy mi is beszámoltunk róla, már az ukrán vezetés is kiakadt azon a magyar földrajztankönyven, ami látványosan elbagatellizálja Vlagyimir Putyin agresszióját Ukrajnában. A Telex olvasói levekből tudta meg azt, hogy számos tanár szerint a Jugoszláviával foglalkozó rész is erősen manipulatívnak tűnik, azt teljes egészében az USA-ra és a NATO-ra keni.

A lap szerint a könyv nem említi a délszláv háború valódi okait, és megúszósan foglalkozik az etnikai kérdésekkel is. A háború valódi kiváltó okai az etnikumok közötti, korábban mesterségesen elnyomott ellentétek felerősödése, és a szerb hegemóniatörekvés erősödése volt.

A 14-15 évesek viszont a könyvből annyit tudhatnak meg: az USA és a NATO machináltak a térségben. Egy karikatúrát mutatnak nekik, amit a feladat szerint értelmezniük kell az „okostankönyvből” tanulóknak.

Ezen felül Slobodan Miloševićről, a srebrenicai mészárlásról, valamint az etnikai tisztogatásokról sem esik szó, „a menekülő koszovói albánok” feliratú kép pedig valójában egy 2015-ös menekülthullám alatt készült sajtófotó.

Nyitókép: Nemzeti Köznevelési Portál

#Belföld#tankönyv#jugoszlávia#háború#földrajz#nato#usa

Címlapról ajánljuk