Belföld

A rezsiemelés és az infláció miatt tovább drágulhatnak az óvodai és iskolai menzák

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 6. 7:21

Nincs miből kigazdálkodni a költségnövekedést.

Az egyre fokozódó infláció és az energiaárak további emelkedése miatt a közétkeztető cégek költségei a korábban még elégségesnek tűnő mértéket is átlépték, már most túlhaladottá vált a nyáron kalkulált önköltségi szint, amire az óvodai és iskolai menzák árszabását alapozták, írja a Világgazdaság.

A lap emlékeztet rá: már tavasszal is indokoltnak látszott az átlagosan 20-30 százalékos áremelés, 

de további emelést indokol az azóta bekövetkezett 27 százalékos élelmiszer-infláció és a soha nem látott mértékű áram- és gázáremelkedés.

Mint írják, az egész évre tervezett árrés máris eltűnt, az óriási energiafogyasztású konyhagépeket még csak most kezdték teljes fordulatszámon üzemeltetni. Az első teljes havi gáz- és áramszámlákkal csak októberben szembesülnek majd a cégek.

A menzai étkeztetés minden szereplője, a bölcsődék, óvodák és iskolák, valamint az önkormányzatok és a közétkeztető cégek ugyanabban a cipőben járnak, mindenki a több forrásból táplálkozó költségnövekedést igyekszik kigazdálkodni, de már nincs miből, írja a lap.

Szeptembertől 30 százalék körüli áremelkedés várható a közétkeztetésben is. Erről Zoltai Anna, a Közszöv (Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége) elnöke beszélt a Reggeliben:


Nyitókép: Christian Charisius/picture alliance via Getty Images

 

#Belföld#menza#közétkeztetés#drágul#válság

Címlapról ajánljuk