Belföld

Görög Zita a menstruációs szabadságról: menő törvénymódosítás lenne!

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 3. 16:31

A modell hangsúlyozta: nem szokott politizálni, de a terézvárosi polgármester újítását megosztotta.

Tudjátok, hogy nem politizálok, de ez egy menő törvénymódosítás lenne

– idézi a Blikk Görög Zitát, aki ezzel a megjegyzéssel kommentálta Instagram-oldalán, hogy fizetett szabadnapot kapnak a fájdalmas menstruációval küzdő nők a terézvárosi önkormányzati cégeknél

Mint arról beszámoltunk, Soproni Tamás, a VI. kerület ellenzéki polgármestere csütörtökön bejelentette, hogy Terézváros képviselő-testülete eldogadta a javaslatát, miszerint az önkormányzat tulajdonában álló cégekben havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítsanak a dysmenorrheás nőknek.

A dysmenorrhea a fájdalmas menstruációt jelenti. 

Soproni hozzátette: a szabadság nem alanyi jogon jár, a közelmúltban elfogadott spanyol szabályozáshoz hasonlóan orvosi igazolást kell beszerezni a nőknek arról, hogy a menstruáció időszaka alatt erős fájdalmakat élnek át, mely jogosultságot kétévente kell felülvizsgálni.

Azt külön kiemelte, hogy nem véletlenül fogalmazott úgy, hogy az önkormányzat cégeinél vezetik be az intézkedést.

„Egyelőre ennyit tehetünk, hiszen erre a polgármesteri hivatalban a törvények miatt egyszerűen nincs lehetőségünk. Nem elég, hogy a jogszabályok nem írják elő, hogy a fájdalmas menstruációjú nőknek pótszabadnapot kell biztosítani, még aktívan akadályozzák is, hogy a köztisztviselőkre nézve bármilyen állami intézmény hasonló intézkedést bevezessen” –  tette hozzá, majd arra is kitért, hogy a foglalkoztatáspolitikáért felelős Palkovics László technológiai és ipari miniszterhez fordulnak, hogy indítson jogalkotási folyamatot, melynek végén az Országgyűlés törvénybe iktathatja a menstruációs szabadságot.

A fájdalmas menstruációról korábban a Reggeliben is volt szó:

#Belföld#soproni tamás#görög zita#menstruációs szabadság#menstruáció

Címlapról ajánljuk