Belföld

Megvan, mi okozta a különösen magas gázszámlákat, de az MVM nem veri nagydobra

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 1. 17:37

A súlyozási kulcs dobhatja meg nagyon a gázszámlát. A 444-nek több olvasó is jelezte, hogy az MVM ügyfélszolgálata a súlyozási kulcs fontosságáról tájékoztatta. Utólag.

Nem igazán lehet érteni, hogy mire érvényesítik a szolgáltatók a versenypiaci, és mire a rezsicsökkentett árat, írta korábban a 444. A kormány kommunikációja szerint havi 210 kW/h áram és 144 köbméter gázfogyasztás után jönne a piaci ár. A lap arra kérte olvasóit, hogy küldjék be a rezsinövelés utáni számláikat. 

Most azt írják, több olvasó is jelezte nekik, hogy sikerült elérni az MVM ügyfélszolgálatát, ahol azt mondták, ez a súlyozási kulcs miatt lehet. Ez tehát egy elég fontos eleme az emberek gázszerződésének, amiről viszont sajnos nem tájékoztatták eddig a fogyasztókat. 

Az MVM honlapján található tájékoztatás alapján a fogyasztási jelleggörbét befolyásolja az, hogy az adott fogyasztó szerződése szerint milyen felhasználási jelleggel fogyaszt gázt. Ez háromféle lehet:

  • lineáris – egyenletes, jellemzően főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás
  • fűtési – szezonális, kizárólag fűtési célú felhasználás (nyáron nincs fogyasztás)
  • vegyes – szezonális, fűtési és főzési és/vagy vízmelegítési célú felhasználás (nyáron kismértékű egyenletes fogyasztás van)

A lap megjegyzi: ez nem jelenti azt, hogy valaki, akinek elvileg fűtési felhasználási jellegre van gázszerződése, ne köthetne be egy fürdővizet is melegítő gázkazánt. Viszont akkor nyáron a fürdésre elhasznált gázt más szorzóval számolják. 

A 444 olvasójának az egyik ügyfélszolgálatos azt mondta, sajnálatos módon megfelelő idő hiányában elfelejtették a lakosság és a sajtó felé kommunikálni, hogy ez a súlyozási kulcs mennyire befolyásolja a rezsiszámlájukat. 

Nyitókép: StudioMars / Getty Images

#Belföld#súlyozási kulcs#gázszámla#rezsi#rezsicsökkentés-csökkentés

Címlapról ajánljuk