Belföld

Novák Katalin a honvédség csapatszállító gépével utazott a Vatikánba

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 27. 15:48

A köztársasági elnököt csütörtökön magánaudiencián fogadta II. Ferenc pápa, szombaton kiderült, mivel utazott oda. 

Novák Katalin a Magyar Honvédség csapatszállító repülőgépével utazott csütörtökön a Vatikánba – derült ki azokból a fényképekből, amit szombaton tettek közzé a köztársasági elnök hivatalos Facebook-oldalán. Az utazásra vele tartott férje is, aki Novák Katalin posztja szerint vele együtt részesült pápai áldásban.

A képekből kiderült, hogy Novák Katalin a Honvédség egyik Airbus A319-es típusú gépével repült Olaszországba. A Honvédségnek két ilyen repülőgépe van, amik megvásárlásakor azt állították, hogy alapvetően csapatszállításra, polgári személyek evakuálására és sebesültszállításra szerezték be őket. 

Az Orbán-kormány kezdetben visszafogottan kommunikált erről a két gépről, valamint a majdnem fél évvel később vásárolt két Dassault Falcon 7X típusú repülőgépről, és következetesen azt hangsúlyozták, hogy azok „nem kormánygépek”. A gépekről ide kattintva tudhat meg többet. 

A Köztársasági Elnöki Hivatalt, valamint a Honvédelmi Minisztériumot is megkéreztük arról, hogy mi indokolta, hogy a köztársasági elnök a csapatszállításra beszerzett repülőgéppel utazzon a Vatikánba. Cikkünket frissítjük a válasszal, amint megkapjuk. 


Nyitókép: Novák Katalin / Facebook

#Belföld#novák katalin#vatikán#honvédségi repülőgép#csapatszállító#airbus#airbus a319

Címlapról ajánljuk