Belföld

Tűzijáték: rendelettel intézte el a kormány, hogy ne kelljen Budapestnek a közterületek használatáért fizetnie

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 7:18

Kedden határoztak így, szombaton már tűzijáték, ha az időjárás is engedi. 

A kormány kedden úgy határozott, a veszélyhelyzetre tekintettel a tűzijáték megtartásához ingyen használhatók a közterületek, vette észre a Magyar Közlönyben az Mfor.hu.

Hozzáteszik: ez azt jelenti, hogy a kormány egyetlen fillért sem fizet Budapestnek azért, hogy a főváros területén félórás tűzijátékot rendez augusztus 27-én.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet így szól: „Ha a közterület használatára […] hivatalos állami ünnep méltó megtartásával összefüggésben kerül sor, az állami ünnep – az előkészítést és a lebonyolítást is magában foglaló – megtartásával kapcsolatos közfeladat ellátására kijelölt szervezet az állam, illetve a fővárosi vagy a fővárosi kerületi önkormányzat tulajdonában álló […] közterületeket – a 2022. augusztus 26. és a 2022. szeptember 1. napja közötti időszakra is – díjmentesen használhatja.”

Hétfőn menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) két vezetőjét, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát Palkovics László technológiai és ipari miniszter. Mindez azután történt, hogy a kormánypárti sajtó az OMSZ-t tette felelőssé azért, hogy az időjárás-előrejelzés alapján a nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs lefújta a szombati tűzijátékot. Aznap az OMSZ Facebook-oldalán azt írta: a modelleredményeik közül a legkevésbé valószínű történt meg, ez a bizonytalansági faktor benne van a szakmájukban. Kedden az OMSZ vezetői közleményben álltak ki elküldött munkatársaik mellett és politikai nyomásgyakorlásról írtak, amely ellehetetleníti munkájukat. Ezt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a keddi, rendkívüli kormányinfón cáfolta.

A G7 információi alapján mi is beszámoltunk róla, hogy délben, az esemény előtt kilenc órával kellett volna megmondaniuk az OMSZ munkatársainak, hogy lesz-e Budapesten vihar augusztus 20-án este. A teljesen bizonytalan légköri helyzet miatt már korábban, előző nap jelezték, hogy a döntés meghozatalát a tűzijátékról délután háromra halasztanák.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#augusztus 20.#tűzijáték#budapest#rendelet

Címlapról ajánljuk