Belföld

„Így nem lehet dolgozni és tudományos kutatást végezni” – az Akadémiai Dolgozók Fóruma szerint politikai nyomásgyakorlás alatt vannak a meteorológusok

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 18:06

Lőrincz Viktor Olivér alelnök az RTL Híradójának arról beszélt az OMSZ-vezetők kirúgása kapcsán, hogy felesleges fenntartani egy tudományos intézményt, ha előre megmondjuk, milyen eredményeket várunk tőlük.

Egy szakmailag megalapozott döntés miatt nem érhet senkit retorzió, ez az adott esetben azt is jelenti, hogy ha lettek volna hiányosságok, azt csak egy részletes vizsgálat tudta volna megállapítani. Nem valószínű, hogy ezt két nap alatt lefolytatták

– mondta az RTL Híradójának Lőrincz Viktor Olivér, az Akadémiai Dolgozók Fórumának alelnöke az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek elbocsátása kapcsán. Radics Kornéliát és Horváth Gyulát Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével menesztette, indoklás nélkül. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a keddi Kormányinfón azt mondta, csak „az utolsó csepp volt a pohárban”, hogy az OMSZ tévesen jelezte előre az augusztus 20-i budapesti vihart és emiatt lefújták a tűzijátékot. A miniszter állítása szerint már korábban tervezték az OMSZ-vezetők leváltását.

Lőrincz Viktor Olivér szerint azonban valójában az OMSZ egyáltalán nem adott ki téves előrejelzést augusztus 20-án. „Itt nem egy téves előrejelzésről van szó, hanem egy százalékos előrejelzésről, amit ha a politikai döntéshozók nem tudnak kezelni, akkor az elsősorban a politikusok, illetve a döntéshozó szervek hibája” – fogalmazott a szakember.

Az alelnök szerint az OMSZ előrejelzésében az hangzott el, hogy 75-80 százalék esély van vihar kialakulására, és ebből következően 20-25 százalék volt annak az esélye, hogy nem lesz vihar. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy négynapos időjárás-előrejelzésnél az egyik napot nem sikerül pontosan előrejelezni, ami előfordul az időjárás-előrejelzéseknél a tudomány mai állása szerint. Vagyis nem történt tévedés.

Lőrincz hozzátette, nem laikus politikai döntéshozókról beszélünk az OMSZ-előrejelzés megítélése kapcsán, hiszen Palkovics László maga is műszaki tudományokkal foglalkozó akadémikus, vagyis neki tudnia kellene azt, hogy mit jelent egy adott valószínűség. Ám az alelnök szerint minden előzetes vizsgálat lefolytatása nélkül döntött Palkovics a menesztésekről.

Az akadémikusok szerint

 nagyon súlyos beavatkozás történt az akadémiai és a tudományos életbe, 

hiszen a tudósok saját eszközeikkel, műszereikkel dolgoztak és jutottak valamilyen eredményre, ami a tudományon alapult. És ezzel szemben volt egy elvárás, hogy ezt az eredményt milyen formában közöljék.

Így nem lehet dolgozni, hogy folyamatosan politikai nyomás helyeződik a meteorológusokra, így nem lehet tudományos kutatást végezni, ami megalapozna egy helyes szakvéleményt. Felesleges fenntartani egy tudományos intézményt, ha előre megmondjuk, milyen eredményeket várunk tőlük

– fogalmazott a szakember.

Lőrincz szerint létező veszély, hogy más tudományterületeken is beavatkozik a kormányzat, és nem az Akadémia mondja majd meg, hogy mi számít tudományos kutatásnak. Az alelnök úgy véli, a különböző kormányzati alapítású kutatóintézeteknél is felmerül a kérdés, hogy ezek az intézmények mennyire elfogultak. Vagyis mennyire alapoznak a saját kutatási eredményeikre és mennyire a politikai elvárásokra.

Nyitókép: Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egyik munkatársa az OMSZ Kitaibel Pál utcai központjában Budapesten 2019. január 24-én. – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#magyar tudományos akadémia#országos meteorológiai szolgálat#palkovics lászló#augusztus 20.

Címlapról ajánljuk