Belföld

Palkovics László helyett államtitkára adott kitérő választ a meteorológiai szolgálat lefejezéséről

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 14:59

Két ellenzéki képviselő sem került közelebb ahhoz, hogy milyen szakmai indokok állnak a vezetők leváltása mögött.

Több ellenzéki képviselő is írásos magyarázatot kért Palkovics Lászlótól arra, hogy miért rúgta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőit az elmaradt augusztus 20-i tűzijátékot követően.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt írásbeli kérdésében arra volt egyebek mellett kíváncsi, hogy az ipari és technológiai miniszter a kormánytól kapott politikai utasításra cselekedett-e, milyen szakmai kifogások voltak az elbocsátott vezetőkkel szemben, és hogy lehet az, hogy ők eddig ezekről a kifogásokról nem értesültek. Arra is rákérdezett, hogy a kormányban vállalta-e valaki a felelősséget azért, hogy nem törődtek az energiahatékonyság növelésével vagy az ivóvízellátás biztonságával. A politikus külön megkérte Palkovics Lászlót, hogy személyesen és érdemben válaszoljon.

A momentumos Hajnal Miklós ugyancsak arra volt kíváncsi, hogy konkrétan milyen problémákat tapasztalt a miniszter az OMSZ vezetőinek munkájával kapcsolatban, és tájékoztatták-e erről őket a felmentésük előtt.

A 24.hu azt írta, hogy Palkovics László a válaszadás feladatát mégis inkább államtitkárának, Koncz Zsófiának adta ki, aki mindkét képviselőnek ugyanazt a választ írta. Ebből az derül ki, hogy a közeljövőben az OMSZ intézményrendszere átalakul, az elmúlt évtizedekben ugyanis az intézmény információs szolgáltatóvá kezdett válni és háttérbe szorult a kutatás, amelyre Magyarország energetikai rendszerének átalakításakor és a klímaválság kezelésében nagy szükség van. Koncz Zsófia felidézte, hogy a miniszter korábban már közölte: ő dönt arról, hogy a jövőbeni célok elérése érdekében kivel akar együttműködni.

Nyitókép: MTI/Vajda János

#Belföld#országos meteorológiai szolgálat#palkovics lászló#írásbeli kérdés#koncz zsófia

Címlapról ajánljuk