Belföld

„A ma élő emberek egyetlen fajhoz tartoznak” – éles nyilatkozattal üzent az MTA elnöksége, Orbán Viktor nevének említése nélkül

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 4. 20:08

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége nem mondja ki, hogy Orbán Viktor tusványosi beszédére reagál, de valószínűsíthető, hogy erről van szó.

„A ma élő emberek egyetlen fajhoz (Homo sapiens) tartoznak, melynek tagjai eltérnek egymástól például bőrszín, testalkat, arcberendezés szerint” – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének augusztus 4-ei határozatában elfogadott nyilatkozatában, amely egy Szent Istvántól vett idézettel kezdődik. 

Úgy folytatják: az ember hosszú idő alatt kialakult rasszainak egyike sem magasabb vagy alacsonyabb rendű, mint a másik, keveredésük egyidejű az emberiség történetével. 

E folyamat bármilyen korlátozása vagy megbélyegzése összeegyeztethetetlen az egyetemes emberi kultúrával, a humanizmussal, a kereszténységgel és az emberi jogokkal

– szögezték le.

Hozzátették, az emberek nem rassz szerint, hanem „földrajzi elhelyezkedésükben, történelmükben, nyelvükben vagy nemzeti identitásukban különböznek”. A kulturális keveredésről azt írták: az segítheti a társadalmi fejlődést, de jelentős feszültségek forrása is lehet. 

Az MTA elnöksége ugyanakkor a politika és társadalom feladatának tekinti „a kultúrák egymást gazdagító, de önazonosságukat megőrző sokszínűségének” fenntartását, találkozásaik koordinálását és a fellépő ellentétek kibékítését. 

Az olykor igen keserűen megszerzett történelmi tapasztalatok arra tanítanak, hogy óvakodjunk a túlegyszerűsített válaszoktól

– zárták az éles hangvételű nyilatkozatot. 

Korábban a Magyar Tudományos Akadémia 67 tagja ítélte el Orbán Viktor fajkeverédésről szóló szavait, köztük az Akadémia előző elnökei.

Nyitókép: MTVA / Váli Miklós

#Belföld#magyar tudományos akadémia#fajelmélet#nyilatkozat

Címlapról ajánljuk