Belföld

Tudósok tiltakoznak a meteorológiai szolgálat lefejezése miatt

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 7:33

Szerintük az MTA-tag Palkovics László méltatlanná vált a tudomány eszményéhez.

„Felháborodottan tiltakozik” az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek elbocsátása miatt a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból álló Stádium 28 Kör.

A csoport szerint „a magyar államgépezet mindig tud meglepetéssel szolgálni”.

Valaha állítólag Nero kivégeztette művészi előadásának azt a hallgatóját, aki elszundított. Hasonlót Kim Dzsongunról is hallottunk. Az elmúlt napokban fölelevenítették egy szovjet és egy magyar meteorológus sorsát, aki kedvezőtlen vagy félreérthető időjárás-jelentéseiért kényszermunkatáborba került (az orosz tudóst utóbb ki is végezték). Örömmel nyugtázzuk, hogy nem tartunk itt

– írják, hozzátéve, hogy elbocsátották azonban az OMSZ két vezetőjét, tagadhatatlan összefüggésben az augusztus 20-i időjárás-előrejelzéssel.

A kör szerint köztudott, hogy a meteorológiai előrejelzések csak valószínűek lehetnek, és „hallatlan dolog” a politikai bosszú a valószínűség be nem következéséért.

S különösen szégyenletes, hogy ennek végrehajtója olyan miniszter, aki a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nem kétséges, hogy méltatlanná vált a tudomány eszményéhez

– áll a közleményben.


Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

#Belföld#stádium 28 kör#magyar tudományos akadémia#országos meteorológiai szolgálat#palkovics lászló

Címlapról ajánljuk