Belföld

Az MTA vizsgálatot indít, hogy az OMSZ mulasztott-e augusztus 20-án

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 24. 17:39

Freund Tamás, az Akadémia elnöke jelentette be a vizsgálóbizottság létrehozását.

„Magyarország alapvető érdeke, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatát a lehető legmagasabb szakmai színvonalon, a tőle elvárható legnagyobb gondossággal, a kormány, a tudományos közösség és a társadalom bizalmára érdemesen lássa el. Híradásokból arról értesült a közvélemény, hogy az idei augusztus 20-ai ünnep kapcsán az OMSZ feladatellátása súlyos kormányzati kritikát kapott” – kezdi közleményét a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn, az augusztus 20-i tűzijáték lefújása miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét menesztette Palkovics László technológiai és ipari miniszter

Freund Tamás, az MTA elnöke közleményében így folytatja: 

A részletek azonban nem ismertek kellő mértékben ahhoz, hogy arról állást lehessen foglalni és orvoslására javaslatot lehessen tenni. 

Majd a közlemény arról tájékoztat, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöke felkérte Geresdi István egyetemi tanárt, az MTA doktorát, az MTA Meteorológiai Tudományos Bizottsága elnökét, hogy bizottságával jelentés formájában az alábbi két kérdésre adjon választ.

  • Az augusztus 20-ára vonatkozó előrejelzés kapcsán a rendelkezésére álló eszközök, szoftverek és adatok birtokában az OMSZ az adott helyzetben elvárható gondossággal járt-e el?
  • Milyen módon tud támogatást adni a tudományos közösség (egyetemi és kutatóintézeti műhelyek, akadémiai testületek) az OMSZ közfeladatainak ellátásához?

Mint írják, a bizottsági jelentésről és a további lépésekről az Akadémia megfelelő időben nyilvános tájékoztatást fog adni.

Nyitókép: Freund Tamás, az MTA elnöke Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

 

 

 

#Belföld#meteorógiai szolgálat#kirúgás#palkovics lászló#mta#magyar tudományos akadémia

Címlapról ajánljuk