Belföld

Az önkormányzatnál becsülték meg az elárverezett ház értékét, amit a polgármester vett meg a tőle segítséget kérő család feje fölül

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 17. 8:02

Szakértők szerint ez összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel.

Összeférhetetlenségi kérdéseket vet fel, hogy Béb polgármestere árverésen vásárolt meg egy lakott ingatlant. Mint ismert, a Veszprém megyei település vezetője ahelyett, hogy segített volna a falujabelieken, kihasználta a lehetőséget, hogy olcsón szerezzen még egy ingatlant magának. 

A négygyerekes család házát Brunner Imre egyedüli licitálóként, hárommilió forintért vásárolta meg, majd kiköltözésre kényszerítette a lakókat. Augusztus végéig el kell hagyniuk a házat, most a szomszéd faluba költöznek a négygyermekes anyuka testvéréhez. A család teljesen ledöbbent, amikor meglátták, hogy a polgármester vásárolta meg a házukat, ráadásul úgy, hogy az árverés előtt még fel is keresték, hogy segítséget kérjenek tőle.  

A polgármester lépése amellett, hogy erkölcsi szempontból aggályos, összeférhetetlenségi kérdéseket is felvet – írta meg a 24.hu

A hárommilió forintos kikiáltási ár megállapításához ugyanis az önkormányzatnak is köze volt. 

A végrehajtási törvény szerint a végrehajtó hat hónapnál nem régebbi adó- és értékbizonyítvány alapján állapítja meg az ingatlan becsértékét, az adó- és értékbizonyítványt pedig az illetékes önkormányzat jegyzője állítja ki, figyelmeztet cikkében a 24.hu.

Ezt a gyakorlatot megerősítette a lapnak az a pápai végrehajtói iroda, amely elárverezte a család házát, de a konkrét ügyről nem beszélhettek, mert arra nem jogosultak. A végrehajtó iroda munkatársa ismertette: a területileg illetékes önkormányzat becsüli meg a végrehajtásra kijelölt ingatlan értéket, amiről adó- és értékbizonyítványt állít ki. Ők ezt elküldik az adósnak és a végrehajtást kérőknek, akiknek 15 napjuk van kifogást tenni – ehhez azonban le kell tenni letétbe az igazságügyi szakértő díjának fedezetéül szolgáló összeget, ami egy komoly adósságokkal küzdő család esetében nem túl életszerű.

A lap korábban is megírta, hogy a hárommilió forintos becsérték és vételár alacsonynak tűnik a 80 négyzetméteres házért: az év elején egy nagyjából hasonló házat 13,9 millió forintért hirdettek az egyik ingatlanos portálon, annyi különbséggel, hogy ott a telek nagyobb volt.

Az ügyben akár bűncselekmény gyanúja is felmerülhet a portál szerint. 

Molnár Noémi, az Utcajogász Egyesület jogásza szerint „a jegyző által kiállított adó- és értékbizonyítvány miatti érdekeltségre hivatkozással hivatali visszaélés miatt feljelentést tehetnek, hiszen a jegyző munkáltatója a polgármester”, de nehéz lenne bizonyítani, hogy a jogtalan előny célja már az árverés előtt megvolt. 

Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója pedig azt hangsúlyozta: ha feltűnő, jelentős eltérés van a becsérték és a piaci érték között, akkor bizonyítható az összejátszás. „Hárommillió forintos becsérték esetén a hatmillió forintot meg kell haladnia a piaci értéknek ahhoz, hogy ténylegesen felmerüljön a hivatali visszaélés, illetve csalás gyanúja”, mondta. 

Nyitókép: Google Street View

#Belföld#béb#ingatlan#árverezés#önkormányzat#kilakoltatás#brunner imre

Címlapról ajánljuk