Belföld

A Kúria szerint az elnöknek semmi köze ahhoz, hogy a feleségét tanácsvezető bíróvá nevezték ki

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 16. 8:40

Kovács Helga Mariann kinevezését 14-en támogatták és 36-an ellenezték.

Össze nem függő események összekapcsolt bemutatása érdekes lehet, de valós nem 

– reagált a Kúria a Guardianben megjelent cikkre, amely szerint annak ellenére nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének Varga Zs. András feleségét, hogy a Kúria elnökének neje sokkal kevesebb szavazatot kapott, mint a másik jelölt. 

Kovács Helga Mariann kinevezését 14-en támogatták és 36-an ellenezték. Varga Zs. András felesége a kinevezés következtében politikai szempontból kényes ügyekkel is foglalkozhat. 

A Kúria közleményében azt írta, az elnöknek 

semmilyen szerepe nincs az ítélőtáblai pályázatok elbírálásában.

Hozzátették: „Magyarország alkotmányos rendje nem engedi a bírák családi kapcsolatainak vizsgálatát pályázatok elbírálása során. Képtelenség is lenne a bírósági vezetők hozzátartozóit sajátos végzettségüktől, hosszú tanácselnöki és több évtizedes bírói tapasztalatuktól függetlenül kizárni a pályázatokból”.

A Fővárosi Ítélőtábla elnöke hétfőn szintén visszautasította azt a vádat, miszerint politikai döntés született. A szervezet szerint azért az elnök feleségére esett a választás, mert képzettebb.

Ribai Csilla szerinte a szavazás csak véleménynyilvánító javaslat volt, a másik pályázó pedig szerinte nem rendelkezett az Kovács Helga Mariannhoz fogható felkészültségekkel.

Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: Kovács Anikó/MTI

#Belföld#varga zs. andrás#kúria#kovács helga mariann

Címlapról ajánljuk