Belföld

Sorra száradnak ki a kutak Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 11. 8:16

Az új kutak fúrása drága, a talajvíz már lényegében mindenhol ihatatlan. 

A rendkívül száraz időjárás miatt évtizedek óta meglévő kutak száradnak ki Magyarországon – írta a Telex.

Több kútfúró cég is arról számolt be, hogy az elmúlt évekhez képest sokkal több munkájuk van. Volt, ahol azt mondták, új gépeket szereztek be, új embereket vettek fel, de így se győzik a sok megrendelést.

Ha hetekkel előre állapodnak meg a megrendelővel, nincs előzetes ár, mert nem tudni, hogy addigra hol járnak majd a költségek. 

Mindig azt gondoljuk, ha megint árat emelünk, nem lesz több vevő. De mindig van 

– mondta az egyik cég képviselője.

Egy kutat átlagosan méterenként 25-30 ezer forintért fúrnak ki, ha pedig nagyobb, erősebb gépet kell használni, mert keményebb, kövesebb a talaj, akkor 35-40 ezer forint is lehet az ár méterenként. Manapság annyira kiszáradt a talaj, hogy nem ritka, hogy 50-80 méterre kell lefúrni ahhoz, hogy vizet találjanak. 

Ennek a költsége tehát valahol 1,2 millió és 3 millió forint között áll meg.

Sokan inkább illegálisan fúrnak kutat, emiatt nem lehet tudni, hogy pontosan hány kút van Magyarországon, és azt sem ellenőrzik, hogy a meglévőkből annyi vizet vesznek-e ki, amekkora mennyiségre bejelentették. 

A lapnak nyilatkozott a WWF szakértője, Dedák Dalma is, aki szerint félrevezető az a szemlélet, miszerint „Magyarország vízben gazdag ország”. A talajvizet például már annyira elszennyeztük, hogy lényegében mindenhol ihatatlan. 

A víziközmű-rendszerből ráadásul rengeteg víz folyik el, a korszerűsítésére egyes becslések szerint 2000 milliárd forintot kellene költeni.

Nyitókép: Narendra Sresztha/MTI/EPA

#Belföld#kút#kútfúrás#aszály#szárazság

Címlapról ajánljuk