Belföld

Saját erdeikben vághatják a tüzelőnek valót a kormánypárti politikusok

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 11. 20:02

A 444 összeszedte, kik azok a miniszterek és képviselők, akik erdőtulajdonosok is. Palkovics, Rogán és Lázár neve is előkerül. 

A politikusi vagyonnyilatkozatok azt mutatják, hogy több kormánytag és kormánypárti képviselő is saját erdővel rendelkezik – írta a 444. A lap azután nézte át a vagyonnyilatkozatokat, hogy a rezsicsökkentés részleges kivezetése után nagyot drágult a tűzifa.

Mint kiderült, Lázár Jánosnak Hódmezővásárhelyen van egy kis erdeje, összesen 3,5 hektárnyi terület, aminek haszonélvezője, Nagy István agrárminiszternek pedig 6,3 hektár erdő-gyep besorolású ingatlana van Levél településnél, míg Rogán Antal nyilatkozatában több hektárnyi erdő szerepel, amikben résztulajdonos.

Palkovics Lászlónak 9375 négyzetméteres privát erdője van, míg Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2015-ben összesen nagyjából 75 ezer négyzetméter erdőt vásárolt. Tasó Lászlót „igazi nagybirtokosként” jellemzett a 444, mert 85 hektárnyi erdő résztulajdonosa. De megtalálható az erdőtulajdonosok között Varga Gábor (35 hektár), Font Sándor, Bajkai István és Bánki Erik is.

Az ellenzéki politikusok nyilatkozataiban egyedül Tóth Bertalannál találtak erdőt (2780 négyzetméter), aminek a fele az övé.

Az RTL Híradó már július közepén arról számolt be, hogy roham indult a tűzifáért, miután a kormány bejelentette, hogy a rezsicsökkentést átlagfogyasztáshoz kötik.


Fát venni azonban nem mindenki tud, mert vannak, akiknek nincs rá pénzük, aki pedig ki tudná fizetni, azért nem tud vásárolni, mert rengeteg helyen készlethiány van – számolt be róla július végén a Fókusz.


A kormány arra utasította az állami erdőgazdaságokat, hogy folytassák a kitermelést, hogy legyen elég tűzifa. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy kidobott pénz az idén kivágott fával fűteni, mert az ilyen fából többet kell eltüzelni, ráadásul olyan nagy a nedvességtartalma, hogy nem is ad elég meleget.

Nyitókép: Martin Zwick/REDA&CO/Universal Images Group via Getty Images

#Belföld#erdő#tűzifa#kormány#politikusok#vagyonnyilatkozat#fidesz

Címlapról ajánljuk