Belföld

Üzemanyaghiány és még több bezárt benzinkút lehet heteken belül

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 8. 9:03

Szakértők szerint augusztus közepe lehet a legkritikusabb időszak az ellátásban – közölte az ATV.

Az RTL Híradónak nyilatkozó autósok elmondása szerint rendszeresen volt üzemanyaghiány az elmúlt napokban több balatoni benzinkúton, és a holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter elmondása szerint „teljesen általános jelenség”, hogy a frekventált helyeken gyorsabb ütemben fogy el a benzinkutak készlete.

Az ATV-nek szakértők elmondták: úgy számolnak, hogy augusztus közepe lehet a legkritikusabb az üzemanyagellátás szempontjából, ezért nem tartják elképzelhetetlennek a további korlátozások bevezetését sem. Bujdos Eszter az ATV-nek azt mondta, már most sem kapnak elegendő mennyiségű üzemanyagot a töltőállomások.

Közben a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke arról beszélt az ATV-nek, hogy „drasztikusan meg fog nőni a kutak bezárásának a száma”, közölve, hogy „több tucat már bezárt”. Egri Gábor hangsúlyozta: a kisebb kutak helyzetét tovább nehezíti, hogy a Mol már csak a megrendelt mennyiség 50 százalékának a leszállítását biztosítja. Szerinte az árstop feloldása lenne az igazi megoldás.

A kormány már több lépésben szűkítette azok körét, akik piaci ár alatt tankolhatnak és más intézkedéseket is hoztak, például felszabadították a stratégiai készletek negyedét. Gulyás Gergely szerint azonban ez a Mol meglévő készleteivel együtt is csak a hazai igények egy részének kielégítésére elég.

Bujdos Eszter szerint a helyzeten egyelőre csak a kormány által felszabadított stratégiai készletekkel lehet enyhíteni.


Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

#Belföld#üzemanyaghiány#üzemanyag#benzin#dízel#benzinkút

Címlapról ajánljuk