Belföld

Hegedüs Zsuzsa a BBC-nek: Sokat nevettünk Orbán Viktorral

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 4. 15:41

A csörtéjük is szóba került, de a lemondott miniszterelnöki megbízott szerint a szavait félremagyarázták. 

Hosszú cikkben foglalkozott Orbán Viktorral a BBC, amihez a szerző, a régóta Magyarországon élő Nick Thorpe Hegedüs Zsuzsát, a tusványosi beszéd miatt lemondott miniszterelnöki megbízottat is megkérdezte. 

Thorpe azzal kezdi a cikket, hogy „lehet, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök elidegenedett uniós szomszédaitól, akik a demokrácia aláásásával vádolják őt, de több ezer kilométerrel arrébb meleg fogadtatásban részesül csütörtökön egy texasi konzervatív konferencián”, majd Hegedüs szavait idézi Orbánról:

Hatalmas a tudásvágya. Amellett, hogy sokat nevettünk, nem csupán az érdekelte, amit mondtam, hanem igazán meg is akarta érteni.

A BBC emlékeztet, hogy Orbán tusványosi beszéde után két nappal Hegedüs elítélte a kormányfő kijelentéseit, és nemcsak lemondott a tisztségéről, hanem egy nyilvános levélváltás is következett. Hegedüs a BBC-nek azt mondta: a megjegyzéseit félremagyarázták. 

A szociológus szerint a Fidesz és Orbán megértésének a kulcsa, hogy ők „lentről jöttek”, de „minél tovább maradtak hatalmon, annál távolabb kerültek az átlagemberektől”. 

Hegedüs úgy véli, Orbánnak „figyelemre méltó képessége van arra, hogy észrevegyen egy politikai vákuumot, és elfoglalja azt”, ugyanakkor hozzátette, hogy Orbánt elragadta saját retorikája, ezért pedig Arthur J. Finkelsteint hibáztatja: szerinte az igazi kárt Magyarországon az ő gondolkodása okozta, és hiába halt meg 2017-ben, a politikai polarizáció még mindig központi szerepet játszik Orbán gondolkodásában. 

A tusványosi beszédet Hegedüs most ahhoz hasonlította, mintha valaki égő gyufát tartana egy olajoshordóhoz. Thorpe rákérdezett arra is, hogy vajon Orbán megértette-e a figyelmeztetést, mire Hegedüs válasza egy nagyon halk, nem túl meggyőző igen volt. 

A szociológus szerint Orbán olyan ember, aki teljes felelősséget vállal döntéseiért, de belső körös tanácsadói könnyen megingathatják. Úgy véli, az, aki most a nagy port kavaró megjegyzést tanácsolta Orbánnak, arra gondolhatott, hogy most tényleg nagy gyűlöletet kell szítani. „Én viszont a saját és szüleim tapasztalataiból azt mondhatom: ha a szellemet kiengedjük a palackból, nem tudjuk visszazárni” – tette hozzá. 

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#hegedüs zsuzsa#orbán viktor#tusnádfürdő#tusványos#beszéd#bbc

Címlapról ajánljuk