Belföld

Érvénytelen lett a népszavazás a tatai tópartra tervezett luxusszállodáról

rtl.hurtl.hu

2022. július 31. 20:00

A referendum kezdeményezői szerint az Avalon-csoport építkezése veszélyezteti az Öreg-tó környezeti értékeit.

Bár sokan részt vettek, nem lett érvényes az a népszavazás, amelynek kezdeményezői azt akarták elérni, hogy a Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport ne építhessen 120 szobás luxusszállodát a tatai Öreg-tó partján – számolt be a 24.hu.

A projektet ellenzők szerint a 15 milliárd forintos építkezésről nem egyeztettek a helyi lakossággal és a szakmai szervezetekkel, noha az építkezés veszélyezteti a tó környezeti értékeit, amelyeket a Natura 2000-es besorolás és a Ramsari-egyezmény is véd. A beruházás az Esterházy-istálló műemlék épületét is érintené, a szálloda által gerjesztett forgalom hatásáról nem beszélve.

A beruházás ellen küzdő Stop Avalon közel hétezer aláírást gyűjtött össze, hogy népszavazást tarthassanak három kérdésben, amelyek a szállodaberuházást érintik. A vasárnap megtartott referendum akkor lett volna érvényes, ha a választópolgárok több mint fele – 10 281 fő – részt vesz rajta és érvényesen szavaz.

Szalay Ildikó, a Stop Avalon alapítója azt mondta, hogy hatalmas ellenszélben, nulla pénzből sikerült a nyár közepén több mint nyolcezer tatait mozgósítaniuk, és ha a népszavazás tavasszal vagy ősszel lett volna, elérik az érvényességi küszöböt. Ebben az esetben a helyi képviselő-testület egy évig nem hozhatott volna a népszavazás eredményével ellentétes döntést.

Korábban a város fideszes polgármestere azt mondta az rtl.hu-nak, hogy a beruházó egyetlen hatályos építési engedéllyel sem rendelkezik.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Belföld#tata#öreg-tó#avalon#hell#népszavazás#építkezés#beruházás

Címlapról ajánljuk