Belföld

Az üzemanyagárstop részleges eltörlése rosszul érintheti a betegeket a szakértő szerint

rtl.hurtl.hu

2022. július 30. 15:30

Dr. Kunetz Zsombor szerint a magánmentők és a háziorvosok is nehéz helyzetbe kerülhetnek, aminek az otthonukat elhagyni képtelen betegek ihatják meg a levét.

„Most lőtték lábon, szúrták tüdőn, fojtották ólomba azt a már alig-alig működő rendszert, amely a betegek lakásán nyújtott volna bármiféle ellátást is, beleértve ebbe az otthonápolásra szoruló betegeket, azokat az időseket, és betegeket, akik nem tudnak eljutni a háziorvoshoz” – így kezdte Facebook-posztját Dr. Kunetz Zsombor szakorvos, egészségügyi tanácsadó.

Szerinte „hasonlóan földbe döngöli a mai intézkedés azokat a magán mentőket, akik állami finanszírozás mellett szállították a betegeket”.

A szakértő úgy véli, az elmúlt hetek intézkedései több ponton is negatívan érintették a betegellátást.

  • Az otthonápolást végző szakdolgozókat szerinte az új katatörvénnyel hozták nehéz helyzetbe, mivel közülük sokan így dolgoztak különböző szolgáltatóknak.
  • A rezsicsökkentés részleges eltörlése a háziorvosokat, és a fogorvosokat fogja „falhoz állítani” a szakember szerint, mert „számos háziorvos vagy maga fizeti a rendelő kiadásait, vagy valamilyen megosztásban az önkormányzatokkal. Azonban ők kiesnek a lakossági jóból, így a költségük jelentősen növekszik majd”.
  • Azt is írta, „várhatja a beteg a háziorvost a jövőben a lakásán, ahogyan a nővért is. A kormány mai rendelkezése alapján nagyon meg fogják szűrni a háziorvosok, hogy kit látogatnak meg a lakásán, ugyanis a mai naptól nagy részük már teljes áron tankolhat. Hiszen a háziorvosok jelentős része céges gépjárművet használ.”


Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Belföld#üzemanyagárstop#benzin#dízel#egészségügy#otthonápolás#háziorvos

Címlapról ajánljuk