Belföld

Csapás a kisvállalkozóknak, újabb orbáni megszorítás – ellenzéki reakciók az üzemanyagárstop korlátozására

rtl.hurtl.hu

2022. július 30. 14:14

A DK szerint addig szigorítanak majd az árstopon, amíg olyan kevés autóst nem érint, hogy észrevétlenül ki lehet vezetni.

Az ellenzéki pártok is reagáltak Gulyás Gergely szombati kormányinfós bejelentésére, miszerint csak magánszemélyek és taxik tankolhatnak ezentúl hatósági áron a benzinkutakon. A DK szerint ezzel folytatódik az üzemanyagok hatósági árának fokozatos kivezetése.

A Fidesz a nagy olajtársaságokkal összekacsintva hónapok óta egyre több autóstól vonja meg a hatósági áras üzemanyagot: előbb azt nézték tétlenül, hogy a kutak mennyiségi korlátozásokat vezettek meg, majd ahhoz asszisztáltak, hogy hetente 500-700 kúton alakult ki benzinhiány, most pedig egy tollvonással veszik el a hatósági áras üzemanyagot a céges autóktól

– írták. Szerintük „az újabb orbáni megszorítás” az üzemanyagokon lévő hatósági ár kivezetésének következő lépése.

A Fidesz hétről-hétre egyre több autóstól vonja meg az olcsóbb tankolás lehetőségét, ez pedig így fog folytatódni addig, amíg már annyira kevés autóst fog érinteni a hatósági ár, hogy észrevétlenül meg is lehet szüntetni.

A Jobbik közleményében azt írta, hogy a kormány friss határozata „egy újabb csapás a magyar kisvállalkozókra, akiket az elmúlt hetekben már így is ellehetetlenítettek”.

A kata és a rezsicsökkentés eltörlése már így is csőddel fenyegette a legtöbb kisvállalkozást, az ársapka szűkítése tovább nehezíti honfitársaink életét, akik eddig sem jókedvükből tankoltak, hanem azért, mert ez is elengedhetetlen volt munkájuk elvégzéséhez

– írták. A DK-hoz hasonlóan a Jobbiknál is úgy látják, hogy a kormány lépése az üzemanyagárstop eltörlését készíti elő.

A Momentumnál úgy látják, a kormány döntése újabb áremelkedésekhez vezethet. A párt elnöke Facebook-bejegyzésében azt javasolja:

Csökkentsék a fuvarozók számára az útdíjhasználati díjat: ezzel mérsékelni lehet az elszabadult inflációt, a cél, hogy a brutális benzináremelés ne járjon az élelmiszerárak brutális emelkedésével.


A Párbeszéd közleményében azt írta:

A ma bejelentett üzemanyagárstop részleges kivezetése által, a szállítmányozás drágulása következtében a vállalkozások megemelkedett kiadásaikat a fogyasztókra, azaz a magyar emberekre terhelik.


Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Belföld#üzemanyagárstop#benzin#dízel#áremelkedés#infláció#ellenzék

Címlapról ajánljuk