Belföld

Nyakunkon az üzemanyaghiány, újabb mennyiségi korlátozásokat vezethetnek be a kutakon

rtl.hurtl.hu

2022. július 28. 15:44

Az egész közép-európai térségben akadozik az üzemanyag-ellátás és ez csak éleződni fog. Erről beszélt az RTL Híradónak Egri Viktor a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. Azt is mondta, hogy a százhalombattai finomító leállásával elképzelhető, hogy további mennyiségi korlátozásokat vezethetnek be a benzinkutakon, ezért szerinte az emberek jobban teszik, ha alaposan felkészülnek a spórolásra.

Nem áll jól Közép-Európa az üzemanyaggal. A térségben lévő öt finomító közül jelenleg csak három működik. Július 20-án tűz ütött ki a csehországi finomítóban, ezért le kellett állítani a gyártást, a schwechati finomítóban még június elején történ baleset, ott sem indult újra a termelés. Augusztus 1-jén pedig karbantartás miatt a százhalombattai finomító is leáll.

A Mol már megkongatta a vészharangot és arra kérik a kormányt, szüntesse meg az árstopot, hogy importból is be lehessen hozni üzemanyagot Magyarországra. Egri Viktor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint a gond az, hogy nincs honnan behozni.

Az egész térségben üzemanyaghiány van és ez egyre éleződni fog. Ráadásul most a tengerentúlról vagy a Közel-Keletről is bonyolult behozni az üzemanyagot

– mondta.

Mi lesz, ha leáll a százhalombattai finomító?

Egri Viktor szerint a nagy kérdés, hogy az állami tartalékok és a Mol saját tartalékai képesek lesznek-e fedezni a karbantartás idejére kieső százhalombattai finomító által előállított üzemanyagot.

Biztosan nem tudtak pufferelni kellő mennyiségű üzemanyagot a leállás idejére, hiszen ami kijött a finomítóból, egyből ment a magyar piacra. Az állami tartalékok 90 napra elegendőek. Kérdés, hogy mennyivel tud beszállni az állami tartalék a piac kiszolgálásába, mi arra számítunk, hogy jelentős korlátozások léphetnek fel a benzinkutakon, mennyiségi korlátozásokat vezethetnek majd be

– fogalmazott Egri Viktor.

Jöhet a ló, a szamár, meg a bicikli

A kis benzinkutasok helyzete továbbra is elkeserítő. Egri szerint a Mol már eddig is 66 százalékban szolgálta csak ki a kis benzinkutakat, ez tovább csökkenhet, ráadásul a júliusi támogatási pénzeket még mindig nem kapták meg.

Nagyon nehéz helyzetben van az egész szektor, a kis kutasok már azon gondolkodnak, hogy itatókat tesznek ki a kutakhoz a lovak számára.

– mondta a szakértő.

Több tucat benzinkút már bezárt, de ez a tendencia tovább folytatódhat, Egri Viktor szerint a kis és középvállalati szektorban tömeges csődhullámmal lehet számolni. A rezsi nagyon jelentősen megemelkedik, az új gáz- és áramszerződéseket már 6-7-szeres áron fogják megkötni.

A szakértő úgy véli, mindenki jobban teszi, ha már most felkészül a spórolásra, mert minden molekula számít. Arra figyelmeztetett mindenkit, hogy csak teletankolt járművel induljunk útnak, jól tervezzék meg az útvonalat, és gondolják meg, hogy hová akarnak mindenképpen autóval menni.

Az RTL Híradó riportja:

Nyitókép: MTI/Komka Péter

#Belföld#üzemanyag#benzin#százhalombattai finomító#rtl

Címlapról ajánljuk