Belföld

A magyarok 91 százaléka véli úgy, hogy a korrupció elterjedt az országban

rtl.hurtl.hu

2022. július 25. 9:28

Csak 39 százalékuk ítéli a korrupciót elfogadhatatlannak

A magyarok 91 százalékának az a véleménye, hogy a korrupció elterjedt az országban. Az uniós polgárok közül ennél csak a görögök (98 százalék), a ciprusiak (94 százalék) és a horvátok (94 százalék) látják sötétebben a helyzetet, míg az EU lakóinak átlagosan a 68 százaléka vélekedik hasonlóan – írja a Népszava az Európai Bizottság 27 tagállamban, 26 ezer ember megkérdezésével végzett közvélemény-kutatása alapján.

Mint írják, a megkérdezett magyarok 61 százaléka szerint az elmúlt három évben nőtt a korrupció az országban, és csak hét százalékuk válaszolta azt, hogy csökkent. 

Arra a kérdésre, hogy elfogadható-e ajándékot adni, szívességet tenni vagy pénzt adni a közigazgatásban, illetve a közszolgálatban dolgozóknak valamilyen szolgáltatásért, nagyjából kétszer annyi magyar válaszolta, hogy igen, mint ahány uniós polgár.

A felmérés szerint Európa-szerte csökken azoknak a száma, akik elfogadhatatlannak tartják a korrupció valamilyen formáját: 2019-ben az emberek 69 százaléka volt ezen a véleményen, idén már csak 63 százaléka.

Magyarországon a lakosság 39 százaléka ítéli a korrupciót elfogadhatatlannak.

A lakosság 74 százaléka szerint az üzleti siker egyetlen módja Magyarországon, ha a vállalkozónak vannak politikai kapcsolatai. Ez az arány az EU-ban 53 százalék. 

Magyarországon a polgárok 41 százaléka hathatósnak ítéli a kormány korrupcióellenes tevékenységét, ami 10 százalékkal jobb, mint az EU átlag.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#korrupció#korrupt#politika#európai bizottság

Címlapról ajánljuk