Belföld

A kormány a jelenlegi piaci áraknál is drágább energiadíjakat szabhat az átlagnál többet fogyasztó családokra

rtl.hurtl.hu

2022. július 20. 7:11

Rengeteg pénz ömölhet így be az államkasszába. 

A kormányzat által közzétett számítások alapján éves szinten akár 1828 milliárd forinttal is javíthatja a költségvetést, ha az Orbán-kormány, ígéretéhez híven, az átlagon felüli lakossági energiafogyasztás díját piaci szintre emeli – becsülte a Népszava megkeresésére Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője. 

Pletser Tamás szerint az évi 3,3 milliárd köbméteres lakossági gázfogyasztásból körülbelül évi egymilliárd köbméter díja emelkedhet augusztus 1-től piaci szintre, bár a kormányinfón Gulyás Gergely és Németh Szilárd azt állították, hogy a változtatást csak a családok negyede érzi majd meg. 


Az eseményen közölt számadatokból a szakértő arra következtet, hogy a kormány 913 forintos köbméterenkénti tőzsdei gázárból indul ki, a kettő szorzata alapján az állami MVM-hez egy év alatt 803 milliárd forint folyhat be. A villamos energia esetében a lakosság a 42 terawattóra (tWh) éves országos fogyasztás 29 százalékát, 12,2 tWh-t képviseli. A számarányokból szerinte kilowattóránként (kWh) 242 forintos piaci ár, a kettő szorzatából pedig 1025 milliárdos állami többletbevétel következik.

A lap hozzáteszi: a szakmai becslések nagy mértékben szórnak. Pletser Tamás korábban maga is 510 forint körüli tőzsdei gáz-, illetve 140 forintos piaci villamosenergia-árral számolt, amiből  évi mintegy 650 milliárdos állami többletbevétel adódik. A piaci árú számlázás alapvető tisztázatlanságai miatt a szakértő a többletbevétel idei, 2022-es törtévre tehető mértékét egyelőre nem kívánta megbecsülni.

A kormányinfón elhangzottak alapján szerteágazó becslések látnak napvilágot. A Népszava számításai szerint a közzétett adatokból 748 forintos gáz- és 174 forintos piaci áramár adódik. A kabinet szerint az általuk közölt átlagszámlák gáz esetén havi 144 köbméter, áram esetén pedig havi 210 kWh fogyasztást takarnak. Ebből következően a kormány köbméterenként 110 forintos gáz-, illetve kWh-nként 36,9 forintos lakossági díjjal számol. Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogyan ugorhatnak meg a családok rezsiköltségei és miért tűnik megalapozatlannak az átlag fogyasztás kormányzati meghatározása.

Holoda Attila energetikai szakértő a Reggeliben azt mondta: a rezsicsökkentés hazugság volt.


 Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#rezsi#rezsicsökkentés#piaci ár#energia

Címlapról ajánljuk