Gazdaság

Kiderült, hogy miért emelhetett rezsit a kormány

rtl.hurtl.hu

2022. július 29. 6:53

A kabinet és az érintett állami szereplők egy ideig kivárásra játszhattak.

Azok közül az uniós országok közül, amelyek közölnek erről adatokat, Magyarországra érkezett a legdrágábban az orosz gáz májusban. A kormány azonban valószínűleg nem ezért korlátozta épp most rezsicsökkentést, hanem azért, mert az elmúlt hetekben biztossá vált, hogy az ősszel még ennél is többet kell majd fizetni – írta meg a G7.hu.

A lap szerint úgy tűnik, hogy a kabinet és az érintett állami szereplők egy ideig kivárásra játszottak, egy kedvező fordulatban bízva, ennél tovább azonban nem lehetett reménykedni.

Májusban átlagosan 123 eurócentért jött be az országba egy köbméter gáz, ami az akkori euróárfolyamon számolva 475 forint. A G7 kiemeli: ez nem az az ár, amennyiért a magyar állam, egész pontosan az állami MVM-csoport veszi a gázt az orosz Gazpromtól a tavaly kötött, és a kormányzat által rendkívül jónak értékelt szerződés keretében. Ugyanakkor szinte biztosan nincs is messze tőle. A megállapodás egésze ugyan titkos, de piaci informátoraik szerint biztosra vehető, hogy az elmúlt hónapokban az orosz gáz – ha nem is egyetlen, de – messze legnagyobb hazai vevője az MVM volt.

A lap szerint bár április-májusban még úgy tűnhetett, hogy a háború kitörését követő csúcsokhoz képest alacsonyabb szintre áll be a gáz ára, júniusban újabb fordulat jött. Az, hogy az oroszok sorra állították le a szállításokat a különböző vezetékeken, rendkívül bizonytalan helyzetet teremtett a piacon, így az árak a márciusi csúcsnál is jóval magasabb szintre emelkedtek. Magyar részről a költségeket ráadásul tovább fokozta a forint rohamos gyengülése. Felvetik: a kormányzat július elején valószínűleg azt látta, hogy most ugyan kissé kevesebbet kell fizetni a Gazpromnak, mint tavasz végén, ám szeptemberre olyan drágán kaphatjuk a gázt, ami végleg fenntarthatatlanná teszi a rezsicsökkentést.

A G7 a tőzsdei árak mozgása alapján úgy becsülte, hogy az orosz import átlagára ősz elejére köbméterenként 600 forint fölé nőhet. Ez továbbra sem pontosan az, amit az MVM fizet, de egészen biztosan nincs messze tőle. Ez azt jelenti, hogy 

a tényleges piaci ár 9-10-szerese lesz annak, amennyiért a lakosság július végéig kapja a gázt.

Ez havi szinten is százmilliárdos nagyságrendű veszteséget okozhatna az MVM-nek. Nyilván erre reagált a kormányzat a rezsicsökkentés masszív korlátozásával, teszik hozzá.

Korábban az RTL Híradó arról tudósított: Európa legdrágább gázárát kell megfizetni augusztustól Magyarországon az átlag fölött fogyasztóknak. Míg Magyarországon 747 forint lesz az átlagos fogyasztás fölött a gáz köbmétere, addig Németországban jelenlegi árfolyamon 550 forint. 


Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Gazdaság#rezsi#rezsicsökkentés#oroszország#gáz#mvm

Címlapról ajánljuk