Belföld

A katatörvény ellen tüntet a Kétfarkú Kutya Párt, elfoglalták az Erzsébet hidat

rtl.hurtl.hu

2022. július 14. 18:47

Ahogy egyre többen lettek, úgy foglaltak el újabb sávokat, hét órakor az egész hidat lezárták. A demonstráció néhány kisebb incidenstől eltekintve békésen, piknikhangulatban zajlott.

– Mi vezette arra, hogy tegnap este kábítószert fogyasszon?
– Az vezetett arra, hogy kábítószert fogyasszak, hogy 25 éve kábítószert fogyasztok

– ezt csütörtökön délután az Erzsébet hídon, az egyik kormánypárti médium kérdésére mondta Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) társelnöke arról, hogy a szerda éjjeli tüntetésen a rendőrök előállították, és kábítószergyanús anyagot találtak nála. A politikus vállaltan kiáll a marihuána legalizálásáért.

Ahogy a szerdai tüntetés is a katatörvény módosítása miatt zajlott, úgy az MKKP is ezért hirdetett demonstrációt csütörtökön délutánra az Erzsébet hídra. A Facebookon meghirdetett esemény leírása szerint „helyszín biztosításával kapcsolatos szabálysértés” közös elkövetéséhez várják a résztvevőket. A hvg.hu azt írta, hogy a rendőrök nem engedik a tüntetőket lelépni a járdáról. A tüntetést szervező MKKP sörpadokat és mobilszínpadot is felállított – egyelőre a járdán.

A katatörvény ellen a Kétfarkú Kutya Párt, elfoglalták az Erzsébet hidat
Fotó: RTL

Döme Zsuzsa, az MKKP másik társelnöke, akit szintén bevittek éjszaka a rendőrök, azt mondta: ahogy nő a tömeg, úgy tervezik lezárni a híd egyre nagyobb részeit. A Telex szerint fél hét után már mintegy négyszázan voltak, a buszsávot is átengedték a tüntetőknek. Hét órakor már három sávot foglaltak el a tiltakozók, a Buda felé tartó autósoknak a szembemenő irányban nyitottak meg egy sávot.

Nem sokkal később már teljes szélességében lezárták a hidat a tiltakozók, amit a rendőrök előbb megpróbáltak megakadályozni, de azután visszavonultak. Már egyik irányba sem lehet átmenni az Erzsébet hídon autóval.

A Telex azt írja, hogy fél nyolckor már 6-700-an lehettek a tüntetésen, ahová megérkezett Márki-Zay Péter is. A hvg.hu közben arról ír, hogy az Erzsébet hídon közlekedő buszokat a Szabadság hídra terelik. 

A katatörvény ellen a Kétfarkú Kutya Párt, elfoglalták az Erzsébet hidat
Fotó: RTL
A katatörvény ellen a Kétfarkú Kutya Párt, elfoglalták az Erzsébet hidat
Fotó: RTL
A katatörvény ellen a Kétfarkú Kutya Párt, elfoglalták az Erzsébet hidat
Fotó: RTL

A 24.hu tudósítása szerint az MKKP társelnöke, Kovács Gergely bejelentette, hogy mostantól minden este elfoglalják a hidat. Márki-Zay Pétert is felengedték az MKKP színpadára, a volt ellenzéki miniszterelnökjelölt szombaton 17 órára a Jászai Mari térre hirdetett demonstrációt. Utána Kovács Gergely azt mondta, örül annak, hogy Márki-Zay Péter végre nem arról beszélt, hogy ne szavazzanak az emberek az MKKP-ra.


A színpadon azt is bemondták, hogy ha valakit igazoltatnak a rendőrök, ne írjanak alá semmit, amivel elismernék, hogy szabálysértést követtek el, mert akkor nem lesz lehetőségük panaszt tenni. A helyszíni beszámolók alapján főleg azok ellen intézkednek, akik graffitiket festenek az Erzsébet híd aszfaltjára. A 444 élő közvetítésében elhangzott, hogy akiket ezért büntetnek, azok vegyék fel a kapcsolatot az MKKP-val.

A 24.hu szerint egy csapat biciklis futár elindult a hídról a Blaha Lujza térre, hogy azt is elfoglalják. Ők később inkább visszatértek, a portál szerint azt mondták, hogy a rendőrök nemcsak autóval, de drónnal is követték őket. A szervezők is azt kérik a résztvevőktől, hogy inkább a hídon maradjanak.

Az egyik szervező a 444 élő közvetítésében azt mondta, a cél az, hogy legalább a reggeli csúcsforgalomig tartson a hídfoglalás. Megszólalt Kovács Gergely is, aki elmondta: pénteken este hét órakor újabb demonstrációt tartanak az  Erzsébet hídon.

A 24.hu élő közvetítése szerint betörték egy rendőrautó szélvédőjét. Döme Zsuzsanna, a ferencvárosi önkormányzat alpolgármestere megkérte a demonstrálókat, hogy ne bántsák a rendőröket. A tüntetők gyorsan elkezdtek körbeadni egy kartondobozt, hogy összegyűjtsék a rendőrautóban tett kárt.

Mindeközben a tüntetők elkezdték ölelgetni a rendőröket.

A színpadnál, ahol egyébként sokan várnak, hogy felszólalhassanak, az MKKP aktivistái ingyen sört osztogatnak. Kovács Gergely, a párt társelnöke bevallotta, hogy a kampány alatt hazudtak, mert csak ingyen sör lett, örök élet nem. 

A rendőrök időközben elkezdték aktívan keresni azokat a tüntetőket, akik graffitiztek a hídon. Egy fiatal lányt is elvittek, aki saját bevallása szerint most vett részt először tüntetésen.

A Telex élője szerint befeszült a hangulat, miután a rendőrök elvezették és rendőrautóba rakták a fiatal lányt. Többen is elállták a jármű útját. Ettől az esettől függetlenül a Március 15 tér másik oldalán sörrel dobtak meg egy rendőrautót. A kellemes piknik hirtelen feszültté vált, a rendőrök fel is vették a rohamsisakot. Aztán gyorsan lecsillapodtak a kedélyek.

A Kutyapártnak éjfélig szól az engedélye, akkor a színpadként szolgáló, buliszekérnek nevezett utánfutót el kell vinni, a demonstrációt be kell fejezni. Kovács Gergely, a párt társelnöke korábban a 444 élő közvetítésében elmondta, nem akarnak reggelig maradni, befejezik a demonstrációt, majd pénteken folytatják.

A résztvevők közül sokan el is indultak, éjfélkor legfeljebb néhány százan piknikeztek a híd pesti hídfőjénél.

Nyitókép: RTL

Címlapról ajánljuk