Belföld

Harminc évig titkos, hogy mit csinált a magyar honvédség, amikor átrepült az ország felett a Zágrábban lezuhant szovjet drón

rtl.hurtl.hu

2022. július 4. 15:54

Azt sem tudni, hogy indult-e vizsgálat és van-e felelős.

Az orosz-ukrán háború kitörése után nem sokkal egy szovjet felderítő robotrepülőgép haladt át Magyarországon, ami végül a horvát fővárosban, Zágrábban zuhant le. A Magyar Honvédség beavatkozás nélkül kísérte figyelemmel a Tu-141-es légijármű repülését. A hvg.hu szerint csak harminc év múlva tudhatjuk meg, hogy mi történt abban a 40 percben, amíg a magyar légtérben tartózkodott a katonai drón, ami nem szokványos töltetű bombát is szállított.

A portál közérdekű adatigényléssel fordult a honvédség parancsnokságához, illetve a Honvédelmi Minisztériumhoz, amelyben egyebek mellett arról érdeklődtek, hogy felszálltak-e a Gripenek, hogy ellenőrizzék a légteret, indult-e hivatalos vizsgálat és megállapították-e a felelősséget.

A kérdést a hvg.hu szerint azért is fontos lenne tisztázni, mert a horvátokat feldühítette az eset, illetve a gép elhaladt a paksi atomerőmű közelében is, ami nemzetbiztonsági védelem alá tartozik. Románián is áthaladt a Tu-141-es, de a román védelmi tárca jelezte: az ő légterükben csak három percet töltött a drón, a gyorsasága, illetve a zord időjárási és terepviszonyok miatt az észlelésen kívül nem tudtak mit kezdeni vele.

A portál adatigénylésére adott válaszban arra a jogszabályra hivatkoztak az állami szervek, ami alapján „a honvédség szervezeti felépítésére, működésére, haditechnikai eszközeire és anyagaira, valamint hadfelszerelésére vonatkozó adatok a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak”. Nem kaptak választ az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ellenzéki tagjai sem.

Nyitókép: MTI / EPA / Antonio Bat

#Belföld#tu-141#drón#légvédelem#honvédség#adatigénylés#titkosítás

Címlapról ajánljuk